Činjenice koje lede krv: Evo šta se dešava sa ljudskim tijelom sat vremena poslije smrti


Pročitajte ovih 8 fascinantnih činjenica:

1. Kosa i nokti izgledaju duže

To se zaista ne dešava, ali izgledaju kao da rastu. Naime, koža se isušuje pa se folikula i zanoktice smanjuju, zbog čega nokti i kosa izgledaju duže nego što su bili kada je čovjek bio živ.

2. Mišići su zategnuti

Adenozintrifosfat je metabolički proizvod mišićnih ćelija. Kada čovjek prestane da diše, ćelije zaustavljaju proizvodnju adenozintrifosfata, a mišići se ukoče. Nakon dan, dva mišići se potpuno opuštaju.

3. Moguća nezgoda

Kad čovjek umre, sfinkteri koji su zaduženi za kontrolu bešike i debelog crijeva opuštaju se.

4. Brišu se bore

Mišići gube napetost u trenutku kada čovjek umre, pa se brišu one linije koje svi mrzimo.

5. Moguće je ispuštanje glasa nakon smrti

Samo zato što je čovjek mrtav ne znači da ne postoje ostaci zraka u plućima. Kada se pomjera tijelo, zrak može doći do dušnika i može se čuti stenjanje ili uzdah.

6. Neki dijelovi tijela nastavljaju da žive

Čim prestane disanje i srce prestane da kuca, organi počinju da umiru. Međutim, sve ćelije ne umiru odmah. Kako bi se donirali organi kao što su srce ili pluća, nešto mora da diše za njih. Srčani zalisci su funkcionalni za transplantaciju čak 15 sati posle poslednjeg daha.

7. Vaša koža postaje obojena

Zgušnjava se krv u tijelu a neki dijelovi kože postaju obojeni. Međutim, nakon 12 sati i duže koža postaje potpuno obezbojena.

8. Bakterije u stomaku rade

One bakterije koje pomažu u varenju, koriste novonastale prilike da uđu u krvotok, a krvne sudove koriste kao „autoput“ da putuju u sve dijelove tela. Zato postoji onaj „neprijatni mrtvački miris“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.