Crni vikend na drumu: Fuad i Hasib pošli u provod, a otišli u smrt

Dugogodišnji prijatelji Fuad Mujkić (20) i Hasib Mujezinović (21) iz mjesta Šerići, kod Živinica, u subotu uvečer su zajedno otišli u smrt, u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se oko 22.30 dogodila na magistralnom putu Tuzla – Orašje, u Tinji, pored Srebrenika.

Osim toga, tokom minulog vikenda širom BiH dogodilo se više saobraćajnih nezgoda, u kojim je povrijeđeno više od deset osoba.

Mujkić i Mujezinović su se nalazili u automobilu golf 2, a jedan od njih odlučio se na preticanje autobusa kompanije “Globtours” iz Međugorja.

Vozač golfa zakačio je autobus na prednjem lijevom kraju, a potom se direktno sudario s pasatom 7, koji je dolazio iz suprotnog smjera.

“Pretpostavlja se kako je do saobraćajne nesreće došlo usljed vožnje neprilagođene uslovima na cesti. Vozač golfa 2 se odlučio na preticanje i direktno udario u automobil koji je dolazio iz suprotnog smjera. Povrijeđen je vozač pasata 7, N.B. iz Srebrenika. Alko-testom je utvrđeno da je on vozio trijezan”, rečeno nam je u Kantonalnom tužilaštvu TK.

Poznanici tragično poginulih mladića kažu kako su bili nerazdvojni, te da su u subotu uvečer išli u noćni provod. Da li je neko od njih konzumirao alkohol prije nego što je sjeo za volan,  utvrdit će obdukcija.

Pripadnici Vatrogasne jedinice Srebrenik izvukli su tijela mladića iz smrskanog automobila.

“Morali smo sjeći lim i dijelove motora”, rekao nam je jedan vatrogasac.

Očevici navode kako je golf 2 doslovno bio prepolovljen. Inače, putnici u autobusu nisu povrijeđeni, ali mnogi od njih doživjeli su traumu.

Gotovo u isto vrijeme, dvadesetak kilometara dalje, u blizini Termoelektrane u Tuzli, došlo je do nezgode u kojoj je šest osoba teško povrijeđeno. Slično kao i kod Srebrenika, i u ovoj nezgodi su učestvovala tri vozila, i to terenac daihatsu, teretnjak MAN i opel kadet.

Najdeblji kraj izvukao je M.T. (45) iz Čanića, kod Tuzle, koji je zbog prebrze vožnje najprije vozilom udario u teretnjak MAN, a potom i u opel kadet. Povrijeđeni su još i D.D. (23) iz Tuzle, A.K. (29) i A.K. (28) iz Lukavca, te Đ.A. (36) i A.N. (32). Vozač teretnjaka, R.M. (51), nije povrijeđen. Svi povrijeđeni iz te nezgode prevezeni su u UKC Tuzla, a M.T. je s najtežim povredama zadržan na liječenju. Nezvanično se pominje kako su dva od tri vozača bila pod uticajem alkohola, a da li je to uistinu tačno, pokazat će analiza krvi i urina.

Takođe u subotu, ali oko 17.10, Đ.P. (23) i G.N. (30) teško su povrijeđeni u slijetanju vozila opel kadet u Glamočanima, kod Laktaša.

“Zasad je utvrđeno da je za volanom kadeta bio Đ.P., dok mu je G.N. bio saputnik. Nakon nezgode je izvršen uviđaj”, naveli su policijski izvori.

Crni bilans na bh. putevima počeo je još u noći između petka i subote, i to u Trebinju, gdje je Ljubiša Ninković (19) iz ovog grada, inače vozač džete, zadobio lakše tjelesne povrede, a njegovi prijatelji koji su bili s njim u autu – Nemanja Cvijetić (19) i jedan maloljetnik, zadobili su teže povrede.

U naselju Pijeskovi, na području Doboja, danas je nekoliko lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je učestvovalo više vozila. Do zaključenja sutrašnjeg broja “Nezavisnih” nije bio završen uviđaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.