Da li da čokolada stvarno izaziva bubuljice?

Jedan od najrasprostranjenijih vjerovanja među ljudima jeste krivica čokolade i ostalih slatkiša za nastajanje i pogoršavanje akni. Ipak, da li je to samo mit?

Stručnjaci tvrde da čokolada sama po sebi neće učiniti da se akne pojave na površini kože. Uostalom, postoji veoma malo dokaza da čokolada i masna ishrana izazivaju akne.

Međutim, poznato je da hrana koja obiluje šećerom i mastima povećava proizvodnju sebuma (masnoće koju proizvode lojne žlijezde) čime se podstiče razvoj upalnih procesa u organizmu, što može i ne mora da dovede do nastanka akni. Isto tako, kod nekih osoba mliječni proizvodi i šećer mogu biti okidači za nastanak hormonalnih promjena, što može uzrokovati inflamaciju, a što se dalje može odraziti na izgled kože, odnosno pojavu bubuljica.

Dakle, iako se ne može reći da šećer i masna hrana izazivaju akne, istina je da pretjerivanje u ovim namirnicama povećava šansu za njihovu pojavu, jer nepravilna ishrana dovodi do uskraćenosti organizma za materije koje su ključne za zdravlje kože. Na primjer, pretjerivanje sa slatkišima često ide ruku pod ruku s manjim ili nedovoljnim konzumiranjem voća i povrća.

Dakle, ako čokolada već ne može biti direktno povezana sa nastankom akni, ali definitivno spada u namirnice sa izrazito visokim nivoom nezdravog šećera, da li je druga vrsta ovog, mnogima omiljenog slatkiša, bolja opcija?

Zamijenite bijelu i mliječnu čokoladu crnom čokoladom, s visokim procentom kakaoa i benefiti prave čokolade neće izostati. Pored toga što ćete zadovoljiti želju za čokoladom, iskoristiće brojne zdravstvene pogodnosti koje ona nudi. Crna čokolada ima pozitivan uticaj kako na kardiovaskularni sistem, tako i na kožu.

Kako biste doprinijeli ljepoti svoje kože i kako bi vaš ten zablistao, konzumirajte svježe voće i povrće, a kada imate potrebu za čokoladom, jedite crnu čokoladu i tako iskoristite sve njene benefite, između ostalog, i za izgled kože lica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.