Simptomi koji prethode moždanom, raku debelog crijeva i dijabetisu

Svake godine hiljade žena umire od bolesti, čiji su nastanak mogle da spriječe. Zašto? Uglavnom smo prezaposleni i ignorišemo simptome, koji prethode teškim oboljenjima kao što su moždani udar, rak debelog crijeva i dijabetes. Ne morate da budete u ovoj grupi. 

Teško pronalazite riječi

Obratite pažnju na to, jer može da budu upozorenje za moždani udar. Ako, na primjer, umjesto da kažete “plavi kaput” izgovorite “crvena jakna” ili se teško prisjećate određenih termina za stvari, kao i imena ljudi i ulica, to mogu da budu simptomi manjih moždanih udara, koji često prethode mnogo jačem i ozbiljnijem. Osim toga, znaci su i ukočenost odnosno paraliza jedne strane tijela i iskošen osmijeh, koji ukazuje na to da mišići jedne strane lica ne funkcionišu kako bi trebalo.

Primijetite li da ste konfuzni i da često zaboravljate riječi, što prije posjetite ljekara. Uputit će vas na snimanje magnetnom rezonancom, kako bi provjerio da li vam neko tkivo odumire zbog nedostatka kiseonika i shodno tome stavio vas na režim prevencije od moždanog udara kako se stanje ne bi pogoršavalo. 

U slučaju udara, prva tri sata su najvažnija. Posjetite li tada ljekara, život može da vam bude spašen, a to i značajno povećava šansu za potpuni oporavak.

Nadimanje

Stalna naduvenost stomaka može da bude veoma važan znak, koji upućuje na kancer debelog crijeva. Ako ste promijenili navike u ishrani da biste se riješili ovog simptoma ili niste u PMS-u, a stomak vam je uvijek naduven, posjetite ginekologa. On će odbaciti mogućnost da su za to krivi jajnici i vjerovatno vas poslati kod gastroenterologa na provjeru debelog crijeva. 

Naročito budite na oprezu ako imate porodičnu anamnezu ove bolesti, a obratite pažnju i na druge simptome, poput krvi u stolici ili grčeva u stomaku koji traju nekoliko dana.

Gubitak seksualne želje

Mnogo je razloga zbog kojih seks ne mora uvijek da vam bude na pameti, ali stalno nizak libido može da bude pokazatelj ranog dijabetesa. Visok krvni pritisak čini da arterije vremenom postanu zapušene i sklone ugrušcima. To otežava cirkulaciju, a ona je od velike važnosti za seksualnu želju. Nemojte ovaj simptom uvijek da pravdate umorom i prezaposlenošću. Ako potraje, posjetite ljekara. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.