Da vam hrana ne presjedne: Pijte vodu, jedite bademe, birajte tanjire

Spojeni praznici za gastronome znači i nekoliko teških, mrsnih obroka. Da biste izbjegli da vam hrana presjedne, preporučujemo vam da prije svakog obroka popijete makar jednu veliku čašu mlake vode. Ovo su ključni savjeti za predstojeće dane.

PRAZAN STOMAK
Nikada ne sjedite za sto praznog stomaka. Neka obroku prethodi šaka badema i ublažićete moguće tegobe.
Hranu dugo žvaćite i ne gutajte je brzo jer će nesažvakani zalogaji kasnije izazivati probleme sa varenjem. Neka obrok bude uz čašu crnog vina.

UBLAŽITE NADIMANJE
Gorki sastojci pospješuju varenje. Zato poslije jela žvaćite nekoliko zrna komorača, anisa ili kima. Dobre su i kapi od maslačka i kleke.

BIRAJTE BOJE
Boje u vašem okruženju utiču na apetit. Plava je idealna, ukoliko ste odlučili da smršate. Vodite računa i o detaljima.

NE GLEDAJTE U CRVENO
Crvena boja djeluje izuzetno stimulativno i podstiče nas da brzo jedemo i unosimo više hrane. Zato nemojte jesti iz crvenog posuđa, ne koristite crveni stolnjak, podmetače i kuhinjske krpe.

KRUGOVI I TAČKE BUDE APETIT
Uzorci na dekoru, posuđu, namještaju i ukrasima takođe djeluju na našu podsvjest. Ako nam nešto odvraća pažnju od jela, nesvjesno ćemo pojesti više hrane nego što želimo ili što nam je potrebno. Svi smo barem jednom potpuno nesvjesno pojeli cijelu vrećicu čipsa jer smo bili skoncentrisani na nešto drugo. Ono što najviše odvlači pažnju jesu tačke, krugovi i dijagonalne linije, pa vodite računa da ih ne bude na posuđu, stolnjaku…

MENTOL UBIJA ŽELJU ZA HRANOM
Ako želite manje da jedete, a hrana vas i dalje mami, ili ako želite nešto da prezalogajite između obroka, uzmite mentol bombonu ili popijte čaj od mente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.