Loše navike koje nas mogu koštati i više nego što mislimo

Loše navike? Svi ih imamo. No, neke mogu biti opasnije nego što si možda mislila.

Portal ABC News naveo je devet svakodnevnih navika, koje bi mogle imati mnogo štetnije posljedice nego što mi to mislimo.

1. Kontracepcijske pilule

Odnosno ako smo ju zaboravili popiti. Uzmi ju čim se sjetiš da nisi to napravila kad si trebala ili idući dan uzmi dvije. Ili razmisli o drugim načinima zaštite, no nipošto nemoj reći “ma neće se to meni dogoditi”.

2. Dodaci

Šećer, mlijeko, sirupi i sl. u našim šoljicama. I na to treba pripaziti i smanjiti unos, kako radi zdravlja tako i radi fizičkog izgleda. Manja šoljica, manje dodataka, zar ne? I to je dobar početak.

3. Vaganje

Stručnjaci savjetuju vaganje jedanput dnevno (najbolje ujutro), kako bi malim dnevnim promjenama otkrili one veće, ako one postoje, npr. dijabetes.

4. Spužva za pranje suđa

Vodi računa o tome da ju jednom sedmično dobro ispereš u mašini za pranje suđa ili zagriješ u mikrovalnoj minutu-dvije na najvišoj temperaturi, kako bi se riješila svih bakterija koje se nalaze na njoj. Svakodnevno bacanje iskorištene spužve bilo bi najučinkovitije, no finansijski vrlo neprihvatljivo, pa barem ovako.

5. Ručak na poslu

Istraživanja su pokazala da više jedemo, ako to radimo ispred kompjutera. Zato pauzu za ručak premjesti bilo gdje drugdje.

6. Tipkanje dok hodamo

Kako prenosi Index, kada tipkamo po mobitelu dok hodamo, slabo pratimo stvari oko sebe. Je li poruka zaista toliko važna da bi riskirala da te lupi auto i slično?

7. Odgađanje pregleda

Nešto najgore što možeš napraviti za sebe i zato ih nipošto nemoj odgađati. Ako se problemi otkriju na vrijeme, uvijek postoji nada. Kad je prekasno je prekasno.

8. Tablete protiv bolova

Mnogo puta nam olakšaju život, no uzimanje više od pripisane doze, to može postati veliki problem. Istraživanja su pokazala da uzimanje veće doze tableta protiv glavobolje, čak može uzrokovati iste.

9. Javni WC

Stručnjaci tvrde da se oko toga uopće ne trebamo brinuti i da su to zapravo vrlo čista mjesta, baš zato što svi mislimo da nisu pa jako pazimo kad ih koristimo. Biste li se složili?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.