Živjele žene što radije čitaju nego se šminkaju!

„Kada se muško rodi prag zaplače jer će ga muško samo pregaziti, a kada se žensko rodi prag se obraduje jer će ga žensko i očistiti.“ (Naronda izreka)

Tako i Kafka kaže: „Ženske ruke urade sve u tišini“.

Ali postavlja se pitanje kako će današnja djevojka očistiti svoj prag, a kamoli pitu skuhati i kolač napraviti kad strahuje da će slomiti nokat?

Ne ponižavam ja ženu i ne želim reći da treba da bude sluga muškom rodu nego se čudim kako smo u potrazi za ravnopravnošću, slobodom izgubile prvobitnu ideju svog postojanja.

Vjerujemo u bajke i previše, maštamo o princu na bijelom konji, o dvorima i sluškinjama na njima i vođene time želimo da izgledamo što bolje i što ljepše, da princ kad dođe ostane bez daha. Šminkamo se i po 3 sata dnevno, nosimo visoko potpetice, nadograđujemo grudi, trepavice i šta više ne. A zašto?

Smatramo da smo bile potlačene i sad moramo da budemo pametne, „slobodne“, atraktivne i da baš ništa ne radimo jer danas se može sve kupiti. I može! Može se kupiti baš sve osim zadovoljastva, a kako ćeš bona, jadna, biti zadovoljna ako ništa ne privređuješ, ako je tvoja jedina funkcija da skupljaš cipele u ormaru i uređuješ nokte?

U želji da prestignemo muškarce, stavile smo svoju ljepotu među prioritete pa se njome služimo da izazivamo strasti „jadnog“ muškog roda. Sad želimo voditi svijet, muškarcima prepuštamo kuhinju, uspješno smo i u opijanju, dominiramo barovima, prestigle smo svakog muškarca. A majčinstvo, a želja da osnujemo porodicu, da budemo nečiji džennet? Za sve naše probleme krivimo muškarce, kažemo ljubomorni su, kažemo ne pušutuju nas, a svoju ljepotu pokazujemo bez imalo stida željom da nered pravimo.

Živjela sloboda ženskog uma! Živio stid! Živjela čestitost i čednost! Živjele one žene što su majke radije nego „ribe“ u 50-im, živjele one žene što ne nadograđuju svoje nokte, grudi, kosu, trepavice..

Živjele one žene što radije čitaju nego se šminkaju!

Živjele žene što uređuju svoju dušu radije nego lice i tijelo!
Najljepše su te žene, sa malo šminke na licu, a puno vedrine i imana u duši.

Živjele one što znaju da “Allah, uistinu, ne gleda u vaša tijela niti u vaš izgled, nego gleda u vaša srca.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.