Danas je svaki peti oboljeli od opasnog raka pluća nepušač

Rak pluća sve se češće javlja zbog genetskih faktora, ali i zagađenosti zraka te izloženosti azbestu, a 20 posto pacijenata s dijagnozom nikad nisu bili pušači.

Smrtonosni rak pluća sve se rjeđe smatra bolešću pušača, a broj ljudi koji obole od njega iz nepoznatih razloga raste, pokazalo je istraživanje Instituta za rak u Londonu. Prema njemu, oko 20 posto novih pacijenata s rakom pluća nisu bili pušači niti su u opasnoj mjeri bili izloženi pasivnom pušenju, piše The Telegraph.

– Dok se broj pušača smanjuje i njihova stopa obolijevanja od raka pluća ostaje stabilna, ona kod nepušača raste – rekao je voditelj studije dr. Harpal Kumar.

Dodaje kako su mogući uzročnici raka pluća kod nepušača genetika, sve veće zagađenje zraka te izloženost azbestu, kao i da je prije desetak godina tek svaki osmi oboljeli bio nepušač, prenosi 24sata.hr.

Povodom rezultata istraživanja, britanska je vlada odlučila financirati 16 miliona eura vrijednu studiju koja će pratiti genetske promjene što uzrokuju rast tumora te ih čine otpornima na liječenje. Naučnici se nadaju kako će to dovesti do otkrića novih i djelotvornijih terapija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.