Kozmetički proizvodi i plastika narušavaju plodnost?

Naizgled bezazlene navike, nanošenje mirisnog losiona za tijelo ili spremanje hrane u plastične kutijice, mogu povećati rizik od nastanka neplodnosti.

Izloženost sintetičkim hemikalijama koje se nalaze u nekim vrstama plastike i kozmetičkim proizvodima može narušiti vašu plodnost, otkriva istraživanje američkih naučnika.

Prethodna istraživanja su pokazala da sintetičke hemikalije, koje ometaju rad nadbubrežnih žlijezdi, mogu narušiti plodnost muškaraca, a ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da također narušava plodnost žena.

Naučnici su promatrali 231 ženu koje su odlazile na tretmane in vitro oplodnje u razdoblju od 2004. do 2012. godine. Mjerili su razinu sintetičkih hemikalija u uzorku urina.

Rezultati su pokazali da je gotovo svaka žena bila izložena sintetičkim hemikalijama, ali one koje su bile najviše izložene su imale najveći rizik od neuspjeha tretmana in vitro oplodnje.

“Naše istraživanje pokazuje da sintetičke hemikalije, koje nalazimo posvuda, mogu značajno ugroziti plodnost”, izjavila je voditeljica istraživanja prof. Irene Souter.

Naučnici ističu da bi bilo odlično kada bi se proizvodi sa sintetičkim hemikalijama u što većoj mjeri izbjegavali, ali također dodaju kako je to u današnje vrijeme jako teško jer su sintetičke hemikalije posvuda, prenosi WomensHealthMag.

Jedan od načina da smanjite izloženost sintetičkim proizvodima jest da ne koristite kozmetičke proizvode s umjetnim bojilima i mirisima.

Hranu u pravilu čuvamo u plastičnim posudama, ali ono što možete napraviti jest da ju ne podgrijavate u plastičnim posudama. Na taj način ćete smanjiti oslobađanje sintetičkih hemikalija i povećati vjerovatnost začeća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.