Dogovor o ograničenju plata u Premier ligi

Najbolje lige Njemačke i Španije uvele finansijske kontrole svojih klubova i sada je pritisak na Englesku.

Fudbalski klubovi koji se takmiče u engleskoj Premier ligi trebali bi u četvrtak dogovoriti promjene pravila kako bi bili sigurni da se 7,8 milijardi američkih dolara od TV prihoda ne istopi u sve većim platama igrača, prenosi agencija Reuters.

Elitni rang engleskog fudbala, u kojem se takmiči 20 klubova među kojima i Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea i Liverpool, je najbogatiji na svijetu kada se posmatraju prihodi.

Međutim, klubovi potroše blizu 70 posto prihoda na raskošne plate fudbalera, pa veoma malo ostane za druge investicije.

Alarmirana stanjem finansija klubova sa cijelog kontinenta, krovna kuća evropskog fudbala UEFA uvela je pravila koja će primorati vodeće timove da poprave stanje u knjigama ili će biti eliminisani iz takmičenja.

Najbolje lige iz Njemačke i Španije već su uvele finansijske kontrole svojih klubova i sada je pritisak na Premier ligu da djeluje.

„Sve do sada što se radilo je veoma pozitivno i mi samo možemo ohrabriti Premier ligu da nastavi sa svojim radom“, kazao je generalni sekretar UEFA-e Gianni Infantino ove sedmice kada je bio upitan o promjenama u engleskom prvenstvu.

Žestoko cjenkanje

Većina klubova se slaže kako treba nešto uraditi, ali tačni detalji kontrole troškova su bili tema žestokog cjenkanja tokom proteklih mjeseci.

Da bi se usvojio, prijedlog treba dobiti podršku 14 od 20 klubova.

Arsenal i Manchester United su među vrhunskim klubovima koji su ostavili po strani dugo rivalstvo kako bi podržali puno provođenje UEFA-inih pravila o finansijama.

Chelsea, osvajač Lige evropskih prvaka, čiji je vlasnik ruski oligarh Roman Abramovič, smatra kako vlasnici klubova trebaju imati više slobode u potrošnji kako bi napravili dobre ekipe.

Ovaj tim, koji je u svakom slučaju saopštio kako radi na ispunjenju UEFA-inih pravila, trebao bi podržati kompromisni prijedlog u četvrtak čime bi se stavila gornja granica na iznos koji vlasnik može investirati u klub, te staviti ograničenje na godišnje povećanje klupske potrošnje na plate fudbalera.

Kritičari ovih pravila smatraju kako će ona ozvaničiti aktuelni raspored moći u Premier ligi i spriječiti druge klubove da naprave veoma brze skokove u rezultatima kakve su imali u proteklim godinama Chelsea i Manchester City.

Jačanje „Građana“ je nastalo na osnovu novca iz Abu Dhabija.

Klubovi iz Premier lige čekaju august kako bi dobili novac od poboljšanih ugovora za TV prenose, osiguravši povećanje od 70 posto.

Ukupna zarada trebala bi premašiti cifru od 7,8 milijardi dolara.

Potreba da se maksimalno iskoristi taj novac je glavna ideja uprave klubova, kao i pogon da se dođe do dogovora u četvrtak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.