Dok se Srbija bori sa negativnim priraštajem, Novi Pazar je i ove godine rekorder po broju rođene djece

Novopazarsko porodilište je i dalje jedno od najvećih porodilišta u Srbiji po broju novorođene djece. Ovdje se u prosjeku dnevno rodi 6 beba. Načelnik Ginekološko akušerskog odjeljenja dr. Avdul Škrijelj kaže da se bračni parovi u Novom Pazaru skoro uvijek odlučuju na veći broj djece, što je tradicija ovog kraja.

“Poslije kliničkih centara mi smo i dalje najveće porodilište po broju rođene djece. U 2019.godini imali smo 1901 porođaj, što je 13 beba više nego u 2018.godini. Zadovoljni smo tom cifrom u odnosu na druge centre gdje je taj broj opada”, rekao je Škrijelj.

Broj upisane djece u knjigu rođenih, koja su se rodila i u drugim kliničkim centrima je preko 2000, što je za Novi Pazar već uobičajeno.

“Na području Novog Pazara u matičnu knjigu rođenih upisano je 2262 djeteta, bilo je 793 sklopljenih brakova, a u knjigu umrlih upisano je 792. Novi Pazar je i ove godine rekorder po broju novorođene djece na šta možemo da budemo ponosni”, rekao je rukovodilac odjeljenja za opštu upravu Marko Slavković za RTV Novi Pazar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.