Džuda: Albin Kurti se suprotstavio Ričardu Grenelu

Britanski novinar i analitičar Tim Džuda ocenjuje da je “fascinantan trenutak” odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da taksu delimično ukine 15. marta i navodi da se Kurti suprotstavio Ričardu Grenelu, izaslaniku američkog predsednika za Kosovo i Srbiju.

Džuda u postu na društvenoj mreži Tviter navodi da Evropska unija i Velika Britanija, iako ne govore javno, misle da američki izaslanik Ričard Grenel stvara probleme ohrabrujući kosovskog predsednika Hašima Tačija, čija je moć opala.

“Fascinantan trenutak. Premijer Aljbin Kurti suprotstavio se timu Ričarda Grenela, dok američki tim dva – Palmer, ćuti. Evropska unija i Velika Britanija to ne kažu javno, ali smatraju da Grenel stvara probleme ohrabrujući Hašima Tačija, čija je moć pala. Šta je sledeće za Kosovo”, navodi Džuda.

Komentari Džude usledili su nakon namere kosovskog premijera Aljbina Kurtija da delimično ukine taksu na robu iz Srbije i BiH i reakcije specijalnog izaslanika SAD za razgovore o Kosovu i Srbiji Ričarda Grenela koji je naveo da ne podržava polumere kosovskog premijera.

Kurti je sinoć saopštio da će od 15. marta početi postepeno ukidanjetakse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, tako što će prvo biti ukinuta taksa na sirovine, ali da Srbija istovremeno treba da se obaveže da će obustaviti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i da treba da započne uklanjanje trgovinskih barijera.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana