Edi Rama: Taksa je nenormalna, ali je i situacija nenormalna

Srbija je prekršila ugovor CEFTA, a nije bilo reakcija s druge strane, tvrdi albanski premijer.

Premijer Albanije Edi Rama je izjavio da je taksa Kosova od 100 posto na proizvode iz Srbije (i Bosne i Hercegovine) “nenormalna, ali da je i situacija nenormalna”.

“U normalnim uslovima to bi bio problem”, kazao je on u Zagrebu, gdje je učestvovao na sastanku Srednjoevropske inicijative i zasebno se sastao s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na pitanje novinara o zaoštravanju odnosa Srbije i Kosova, Rama je rekao da je Srbija prekršila ugovor CEFTA, da se Kosovo žalilo i da nije bilo reakcija s druge strane, prenijela je agencija Beta.

Za tvrdnje o “velikoj Albaniji” je kazao da se uvijek javljaju kada albanska strana na Kosovu “s pravom nešto traži, i kada Albanija i Kosovo razgovaraju o stvarima od zajedničkog interesa”.

Plenković je rekao da Hrvatska želi dobre odnose sa svima – i s Albanijom, i s Kosovom, i sa Srbijom.

‘Ramine izjave su politički spin’

“Želimo da se odnosi normaliziraju i stabiliziraju, i o tome je govorio i europski komesar za proširenje Johannes Hahn”, kazao je on.

Plenković je nakon sastanka s Ramom rekao da “postoje izgledi” da pregovori Albanije o pristupanju Evropskoj uniji počnu nakon izbora za Evropski parlament u maju te da će Hrvatska “čvrsto stajati” uz Tiranu u tom procesu.

Ramine riječi naišle su na negodovanje u Srbiji, a predsjednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je albanski premijer iznio neistine rekavši da je Srbija kršila CEFTA sporazum i da se navodno Pristina na to žalila, ističući da je to političko spinovanje sa namjerom da se Srbija okrivi za sve nerazumne odluke Prištine.

Brnabić je navela da se naivno uzdala u albanskog kolegu da će pozvati Prištinu na razum.

“Jedini cilj ove izjave premijera Rame je da se sada politički spinuje i okrivi Srbija za sve nerazumne odluke Prištine”, podvukla je premijerka Srbije.

Brnabić je poručila Prištini da razmisle o tome zbog čega su uveli takse, kako bi Srbija mogla odgovoriti na to.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana