Enver Hoxhaj budući premijer Kosova?

Ta opcija stiže sa njemačkog stola s ciljem prevazilaženja višemjesečne političke krize, navodi list i podsjeća da “ambasade zemalja sponzora kosovske nezavisnosti ne žele direktno da učestvuju u formiranju nove vlade, ali znaju da su sada šanse za normalan rad institucija svedene na minimum”.

“Opcija sa Hoxhajem kao novim premijerom, koji kao jedan od čelnih ljudi Demokratske partije Kosova Hashima Thaçija važi za osobu koja ima dobre odnose sa zvaničnim Berlinom, za sada se glavnim kosovskim političkim akterima predstavlja na nivou “opipavanja pulsa”, piše list. 

Prema pisanju dnevnika, “u toj varijanti, Thaçi bi prepustio mjesto šefa vlade Hoxhaju, a taj potez bi napravio prostor za koalicione pregovore za drugoplasiranu na junskim izborima – Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafe”. 

Pozivajući se na svoje izvore, list podsjeća da u Prištini “trenutno nijedna od dve opcije nije u stanju da formira vladu”. 

“Osim toga, Ramush Haradinaj je u očima stranih predstavnika postigao autogol ulazeći u koaliciju sa Pokretom Samoopredjeljenje, kojima, naročito ambasada SAD, nije spremna da oprosti incident iz juna prošle godine, kada su pristalice tog pokreta napale poslanike Samostalne liberalne stranke i okružile ambasadorku SAD Trejsi En Džejkobson prilikom ulaska u zgradu Skupštine Kosova”. 

S druge strane, zbog dugogodišnjih loših odnosa sa LDK, Thaçijeva stranka nema dovoljnu većinu, pišu Vijesti. 

List zaključuje i da je “interesantno da je naslijednik Skendera Hisenija na mjestu šefa kosovske diplomatije najuporniji zagovornik izlaska iz krize i sporazuma između stranaka Hashima Thaçija, Ise Mustafe i Ramusha Haradinaja. 

Enver Hoxhaj je diplomirao 1993. na Katedri za istoriju Univerziteta u Prištini, a redovne studije nastavio je na Univerzitetu u Beču, na Fakultetu humanističkih nauka. 

Godine 2008. izabran je za ministra za obrazovanje, nauku i tehnologiju u vladi Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.