Šest mrtvih tokom protesta u Egiptu

Policija se po ulicama sukobljavala s policom koja je koristila i suzavac, a prema saopštenju Ministarstva zdravlja Egipta, juče je povređena 1.051 osoba.

Nereda je bilo u Kairu, drugom po veličini gradu Aleksandriji, Suecu i još nekoliko gradova u delti reke Nil.

Demonstranti su protestovali protiv policije i pozvala vojnu upravu sa feldmaršalom Huseinom Tantavijem na čelu, da ode s vlasti, javio je AFP.

Policijske snage, koje su decenijama dovođene u vezu sa torturom i korupcijom u režimu Mubaraka, sada su optužene za veliku nesreću na fudbalskom stadionu, neki kažu zasto što nisu sproveli adekvatne mjere bezbjednosti, a neki kažu da je to u stvari bilo namerno.

Na trgu Tahiri u Kairu, srcu pobune kojom je prije godinu dana svrgnut predsjednik Hosni Mubarak, demonstranti su nosili transparente i fotografije ubijenih na fudbalskoj utakmici. Uzvikivali su “Narod želi da likvidira maršala”.

Na hiljade Egipćana okupilo se u četvrtak u Kairu, protestujući što je izostala policijska intervencija u srijedu u gradu Port Said na sjeveru zemlje na fudbalskoj utakmici kada je došlo do masakra u kome je 74 ljudi izgubilo život.

Demonstranti su izvikivali parole protiv vladajućeg vojnog sjaveta i policije, prenose agencije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.