Ešton izrazila želju za približavanje Kosova EU

Ešton je na konferenciji za novinare rekla da je sporazumima o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju granicom došlo do “napretka i Kosova i Srbije” i da je u današnjem razgovoru “izrazila želju da Kosovo još napreduje u približavanju EU”.

“U godini pred nama su studija izvodljivosti, dijalog o vizama i trgovinski sporazum, učešće Kosova u programima EU i, nadam se, članstvo u Evropskoj banci za obnovu i razvoj”, rekla je ona.

Tači je rekao da su se složili da je “budućnost Kosova i ostalih zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO”, te da sporazumi o regionalnoj saradnji i integrisanom upravljanju granicom “označavaju novu fazu, ne samo za Kosovo i Srbiju, već i za EU”.

“Čvrsto vjerujem da su koraci koje činimo, teški zbog prošlosti, ali su ključni za našu zajedničku evropsku perspektivu”, rekao je Tači i dodao da je Kosovo spremno da zauzme mjesto u EU, NATO i UN.

Ketrin Ešton je rekla da su ciljevi dijaloga da se “obe strane približe EU”, pojača saradnja i da se unapredi život običnih ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.