FIFA planira manji broj međunarodnih utakmica

Po novom bi u  međunarodnom kalendaru bili  brisani februarski i augustovski termini prijateljskih utakmica.

S takvim potezom u Fifi žele prije svih  zadovoljiti velike i bogate klubove, koji se žale da njihove zvijezde imaju previše reprezentativnih obaveza, koje nisu povezane s kvalifikacijskim utakmicama ili  nastupima na velikim takmičenjima.

Klubovi moraju svoje igrače pustiti na reprezentativne utakmice, koje su u skladu s kalendarom Fife. Zato su se zadnjih godina uveliko žalili zbog prevelikog broja  prijateljskih utakmica, što može doprinijeti većem riziku za povrede igrača.

Fifa je danas predstavila prijedlog međunarodnog kalendara u periodu 2015. –  2018. godina. U njemu su predloženi dvodnevni reprezentativni termini svakog  marta, septembra, oktobra i novembra, te  juna svake neparne godine.

U kalendaru nisu izričito navedeni uvjeti za prijateljske utakmice, a reprezentacije koje ih žele igrati morat će se uklopiti u predviđeni okvir.

Fifa je dosad odbijala prijedloge Uefe i klubova za smanjenje broja reprezentativnih utakmica. Zbog toga  danas na sastanku u Švicarskoj nije bilo nekih  vodećih predstavnika evropske federacije i udruženja evropskih klubova (ECA), na čijem je čelu predsjednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge.

Predloženi kalendar će  morati potvrditi Izvršni odbor Fife na zasjedanju krajem marta u Zurichu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.