Gazeta Ekspres: Višemjesečno kašnjenje anti-kovid zakona talac političkog bjesa

Skupština Kosova podnela je nacrt anti-kovid zakona Vladi Kosova na razmatranje, međutim, taj zahtev još uvek nije razmatran, prenosi Gazeta Ekspres.

Prema zakonu, vlada ima još četiri dana da podnese svoje mišljenje u pisanom obliku, nakon što je imala ukupno mesec dana od dana prijema. Nakon tog roka Nacrt zakona se podnosi u Skupštini Kosova na razmatranje.

Kancelarija kosovskog premijera Avdulaha Hotija saopštila je da je uverena da je potrebno nekoliko dana pre nego što će anti-kovid zakon ići na izglasavanje..

“Zajedno sa Zakonom o budžetu i međunarodnim sporazumima nadamo da će biti usvojen anti-kovid zakon, o kome će biti reči na narednom sastanku vlade”, saopšteno je iz Kancelarije kosovskog premijera.

Kancelarija predsednice Skupštine Kosova Vjose Osmani, međutim, saopštila je da ne zna zašto vlada ne pokreće tu pravnu inicijativu. Osmani je na poslednjoj sednici Skupštine Kosova istakla da je to povezano sa “političkim besom”.

Pravni savetnik predsednice parlamenta, Artan Murati, rekao je da je zakonodavna inicijativa, koju su pokrenuli Osmani i podržali neki poslanici, spremna od aprila.

“Ova zakonodavna inicijativa spremna je od aprila. U početku politički subjekti nisu pristali da nastave dalje sa zahtevom do stvaranje nove vlade. Nakon postupka u skupštini, uprkos činjenici da je situacija veoma hitna, mišljenje još uvek nije doneto, iako bi se to trebalo dogoditi i ranije, imajući u vidu trenutnu situaciju”, ocenio je Murati.

Pojasnio je da se Osmani “povukla” kako bi dala prostor parlamentarnim grupama da budu one te koje će predložiti zakonodavnu inicijativu, međutim, takva stvar se nije dogodila.

“Nadamo se da proces nije blokiran samo zato što je to inicijativa Osmani, a vlada bi trebalo da se zapita zašto se taj proces odlaže”, rekao je Murati.

Ukoliko istekne zakonski rok od mesec dana do kada Vlada Kosova mora da da mišljenje o zakonima, kako se navodi, onda nadležne komisije zadužuju predsednicu Skupštine Kosova da započne sa redovnim procedurama, a zatim da pokrene glasanje na sednici.

Kašnjenje sa izglasavanjem anti-kovid zakona je kritikovala i predsednica Odbora za zdravstvo Aljbena Rešitaj.

Rešitaj je istakla da se komisija koju predvodi zalaže za stvaranje privremenog zakona koji omogućava sprovođenje mera i zaštitu javnog zdravlja od virusa kovid-19.

“Kasnimo i nismo u mogućnosti da gubimo više vreme. Tim zakonom ćemo imati priliku da primenimo neophodne mere, kao i mogućnost sprovođenja mera za ekonomski oporavak”, poručila je Rešitaj.

Prema njenim rečima, kašnjenje u usvajanju tog zakona pokazuje nisku svest o ozbiljnosti situacije sa pandemijom na Kosovu i visok nivo političkog besa dela političkog spektra.

“Ovo je zabrinjavajuće posebno imajući u vidu posledice u poslednjih nekoliko dana. Mora postojati jedinstvo u parlamentu. Ako ne postoji institucionalno jedinstvo za zaštitu javnog zdravlja, onda moramo proučiti duboku manu u našem kreiranju politike…”, ocenila je Rešitaj.

Pokret Samopredeljenje takođe je ocenio da se to pitanje povlači iz političkih razloga.

Zvaničnica Samoopredeljenja Arberie Nagavci poručila je da je nacrt zakona od 11. juna i dalje blokiran u vladinim kancelarijama.

“Na inicijativu predsednice parlamenta Vjose Osmani šest poslanika je pristupilo predlogu zakona. Osim Pokreta Samoopredeljenje, svi entiteti su bili protiv, uključujući i DSK. Od tada nedostaje politička volja”, ocenila je Nagavci.

Istakla je da se o toj temi danas razgovaralo na sastanku Predsedništva Samoopredeljenja.

“U Predsedništvu smo razgovarali o toj temi, vlada ima rok do petka…Videćemo kako ćemo postupiti na sednici u četvrtak. Postoje samo politički razlozi zašto je zakon još neusvojen”, naglasila je Nagavci.

Govoreći o poslednjim merama vlade Avdulaha Hotija, poručila je da su donete bez plana.

“Nažalost, poslednje odluke vlade su odluke koje su donešene brzo i bez plana… Sada se vidi da je situacija izvan kontrole, broj zaražanih preminulih se stalno povećava”, ukazala je Nagavci.

Osmani, Nagavci, poslanici Hajrula Čeku, Saranda Bogujevci, Ardian Šalja i Hadži Avdilji pokrenuli su tu zakonodavnu inicijativu, podseća Gazeta Ekspres.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook