Prijemni ispiti u visokoškolskim ustanovama Kosova 20. septembra

Prijemni ispit za nove studente u visokoškolskim ustanovama Kosova ne očekuje se pre 20. septembra, zbog toga što će srednjoškolci maturski ispit polagati krajem avgusta, a nakon objavljivanja rezultata, biće raspisani konkursi za prijem studenata, prenosi Koha.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Prištini Husein Bitići, rekao je da sve zavisi od vremena kada će se objaviti rezultati mature.

Iako prijemni ispiti na visokoškolskim ustanovama ove godine kasne dva meseca, Bitići veruje da će biti dva upisna roka za prijem studenata.

Ukoliko se prijemni ispit ne održi 29. avgusta, kako je to saopštilo Ministarstvo prosvete i nauke, Bitići je rekao da bi Senat UP trebalo da se sazove i pronađe druge alternativne oblike prijema studenata.

Odlaganje prijemnih ispita, prema njegovim rečima, moglo bi uticati da akademska godina ne počne 1. oktobra.

Ministarstvo prosvete je u stalnom kontaktu sa univerzitetima i privatnim visokoškolskim ustanovama, kako bi koordinirali aktivnosti oko prijemnog ispita u vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa.

„Sve odluke će biti donete u konsultaciji sa Nacionalnim institutoma za javno zdravlje i Ministarstvom zdravstva, sve aktivnosti se preduzimaju u potpunosti u skladu sa preporukama i zaštitnim merama za suzbijanje virusa kovid -19, tako da ni na koji način zdravlje mladih nije ugroženo, ali i akademskog i administrativnog osoblja u institucijama tokom prijave za prijem u visokoškolske ustanove”, navelo je u odgovoru za Kohu Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Prema podacima Ministarstva prosvete, ove godine je maturiralo 25,837 učenika.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook