Hipokratova supa: Stari lijek protiv najtežih bolesti

Hipokratova supa je vrlo jednostavna, a izuzetno ljekovita supa od povrća koja jača imunitet, detoksicira i jača bubrege. Osim za liječenje, konzumira se i kao uobičajeni obrok za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja.

Supu je popularizovao američki ljekar njemačkog porijekla Max Gerson, uvrstivši je u poseban prehrambeni program koji je predstavljen javnosti 1932. godine pod nazivom Gersonova terapija. Gerson je tvrdio da njegov alternativni tretman karcinoma baziran na dijeti može izliječiti karcinom i većinu hroničnih, degenerativnih bolesti.

Gersonov metod

Gersonova terapija je metoda liječenja koja se temelji na posebnom režimu ishrane i redovnim čišćenjem organizma.

Dr. Max Gerson počeo je da razvija ovu terapiju s ciljem smanjenja i kontrole vlastitih teških migrenskih glavobolja. Sasvim slučajno je otkrio da odgovarajuće količine hranljivih materija u kombinaciji s pojačanom detoksikacijom djelotvorno liječe i tuberkulozu kože.

Nakon tuberkuloze kože otkrivena je djelotvornost i kod drugih oblika tuberkuloze, ali i kod ostalih zdravstvenih problema kao što su alergije, visoki i niski krvni pritisak, bolesti bubrega, ateroskleroza, autoimuna oboljenja, karcinom.

Osim konzumiranja ove supe, njegova metoda liječenja uključuje i ispijanje sokova od šargarepe, jabuke i narandže, te zelenih sokova napravljenih od kupusa i drugog povrća.

Hipokratova supa – način primjene

Kao zdravi obrok supa se može konzumirati jednom dnevno.

Kuha se u poklopljenoj posudi, na laganoj vatri, sa što manje vode. Zabranjeno je korištenje aluminijskog posuđa. Posuda u kojoj se kuha mora biti poklopljena kako bi se spriječilo isparavanje korisnih sastojaka. Mnogi začini mogu poništiti učinkovitost supe pa se za obogaćivanje okusa preporučuju samo sljedeći začini u manjim količinama: piment, lovor, korijander, kapar, kim, komorač, muskatni oraščić, origano, ruzmarin, šafran, žalfija, kiselica, čubar, estragon i majčina dušica. Vlasac, bijeli luk, crni luk i peršun dozvoljeni su u većim količinama.

Recept

Sastojci: 1 korijen celera srednje veličine; 1 korijen peršuna srednje veličine; 2 glavice luka srednje veličine; 2 mala ili jedan veliki praziluk; bijeli luk prema želji (može se dodati i na kraju), malo peršunovog lista; 600 g paradajza; 400 g krompira.

Priprema: Operite povrće, isjecite ga na kriške ili kockice, a možete ga i narendati. Stavite povrće u veliki lonac te dodajte vode u količini dovoljnoj da prekrije povrće. Zagrijte lonac do vrenja, a potom nastavite da kuhate čorbu na laganoj vatri sat i po do dva, dok povrće ne omekša.

Na samom kraju kuhanja dodajte bijeli luk i dozvoljene začine u manjim količinama. Kuhanu supu propasirajte.

Konzumirajte jednu porciju supe, a preostalu količinu rashladite i ostavite u frižider.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook