Hotić: 9. januar je početak genocida nad Bošnjacima, tada su donijeli odluku da nas nema

Dali su sebi za pravo da proslavljaju 9. januar, a znaju šta to znači za nas Bošnjake. To je početak genocida u BiH, to je dan kad su donijeli odluku da nas nema. I oni se tim ponose, kamo sreće da su savjesni, kazala je u razgovoru za “Avaz” Kada Hotić, zamjenica predsjednice Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” povodom 9. januara.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim obilježavanje 9. januara kao dana RS. 

Hotić je kazala da, umjesto da se odmakne od ratnih zločina, RS tone sve dublje.

– Danas obilježavaju ovaj neustavni dan, a svjedoci smo i četničkog orgijanja tokom obilježavanja praznika. Kome treba da tako obilježavaju praznike – upitala se Hotić.

Istakla je da je to nastavak zastrašivanja sugrađana.

– U RS su i zakoni dvosmjerni. Jedni važe za Srbe, drugi za Bošnjake. Ljudi su obespravljeni. No, veći je to problem njima, oni neće ozdraviti od te zločinačke bolesti. Truju svoju djecu tim zlom. To je pogubno za narod – kazala je Hotić.

Historiju trebamo pamtiti, ona nam treba biti opomena, smatra ona.

– Pokušavamo razumjeti te ljude. Nema tolerancije i suživota dok se ne prestane s ovakvim dešavanjima. Suživot je meni čudna riječ. Mi živimo u istom gradu, kuća do kuće, njiva do njive. Ljudima ne trebaju torovi, samo više tolerancije i poštovanja, a ne ovakvih neljudskih manifestacija poput obilježavanja neustavnog dana RS – kazala je Hotić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.