Najljepši na svijetu: Stadion u evropskom selu koji treba vidjeti barem jednom u životu (VIDEO)

Stadion Heningsver, u istoimenom norveškom selu, koje broji petstotinjak stanovnika, okružuju nazubljeni vrhunci i čarobna priroda, a mnogi ga smatraju najljepšim na svijetu.

Norveška grupa otoka Lofoti tek je 2007. godine, putem na mostovima, povezana s ostatkom zemlje, a ranije su bili dostupni samo trajektom. Ali, bez obzira na udaljenost, čest je gost na popisima mjesta na svijetu koje treba posjetiti barem jednom u životu.

Iako leže sjeverno od polarnice, zbog sjevernoatlantske struje klima je umjereno blaga – prosječna temperatura u januaru kreće se oko nule, a u julu se penje na oko 12 stepeni Celzijevih. More oko Lofota jedno je od najznačajnijih norveških ribolovnih područja pa ne čudi da se se stanovnici većinom bave ribolovom i preradom ribe.

Ali zaljubljenicima u nogomet Lofoti su zanimljivi i zbog fascinantnog stadiona. Vembli, Kamp Nou ili Marakana legendarni su, ali, “nazovimo ga”, stadion Heningsver u istoimenom selu koje broji petstotinjak stanovnika na otoku mami izuzetnom ljepotom. Na njemu igraju rekreativci iz fudbalskog kluba Heningsver IL i djeca.

Nevjerovatno je da igrači uspiju zadržati koncentraciju s obzirom na ljepote koje ih okružuju. Stjenoviti otok obrubljuju dramatični nazubljeni vrhunci, a oko igrališta se nalazi tek komadić asfalta koji služi za parkiranje, te drvene konstrukcije za sušenje bakalara. I samo selo plijeni pažnju zbog predivne arhitekture, ljupkih drvenih kućica i malih umjetničkih galerija.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana