Kurti i Mustafa danas postižu sporazum?

Lideri Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova Albin Kurti i Isa Mustafa nastaviće danas razgovore o formiranju vlade, a nakog sinoćnjeg sastanka i približavanja stavova postoje očekivanja da će sporazum o koaliciji konačno biti postignut.

Erzen Vraniqi iz Sekretarijata za medije u Samoopredjeljenju potvrdio je za Kosovo Onlajn da je na sinoćnjem sastanku doslo do napretka u približavanju stavova između Samoopredjeljenja i LDK.

Takođe, Albin Kurti je juče izjavio da je sporazum sa LDK blizu, da postoji volja za dogovorom uz napomenu da ne zavisi sve od Samoopredjeljenja.

Inače, sinoć je istekao rok od 48 sati koji predsjednik Kosova Hashim Thaçi dao Kurtiju da imenuje mandatara za sastav Vlade, a nakon njihovih konsultacija u ponedjeljak.

U međuvremenu, Pokret Samoopredjeljenje je poručio da će uskoro donijeti odluku o mandataru za sastav Vlade Kosova,nakon čega će ime budućeg premijera biti poslato predsjedniku Kosova pisanim putem.

Nakon imenovanja mandatara, budući premijer ima rok od 15 dana da Skupštini Kosova predstavi sastav nove Vlade i dobije 61 od 120 glasova poslanika. Bez koalicionog sporazuma sa Demokratskim savezom Kosova Kurti nema neophodne glasove za izglasavanje Vlade u kosovskom Parlamentu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.