Jean-Claude Mignon izabran za predsjednika Parlamentarne skupštine VE-a

Jean-Claude Mignon

Francuski konzervativni poslanik Jean-Claude Mignon izabran je u ponedjeljak za predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) prilikom otvaranja zimske sjednice u Strasbourgu.

Mignon je bio jedini kandidat da zamijeni Turčina Mevluta Čavušoglua. Član stranke UMP francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, on je u PACE-u dio Evropske narodne stranke koja je sada na redu da kandidira predsjednika, u skladu s dogovorom između političkih stranaka te skupštine.

PACE je sastavljen od predstavnika parlamenata 47 zemalja članica Vijeća Evrope.

PACE, u kojem ima 636 članova, sastaje se četiri puta godišnje da razmatra aktuelna pitanja, da traži od vlada zemalja članica preuzimanje inicijative i da podnosi izvještaje u domenu ljudskih prava i demokracije.

“Vijeće Evrope danas prolazi kroz krizu”, izjavio je Mignon nakon izbora.

“Nakon slavne decenije 90-ih godina, kada je organizacija  primila države centralne i istočne Evrope, 2000. godine su postavile Vijeće Evrope u defanzivu u odnosu na Evropsku uniju”, kazao je on.

Mignon je kazao kako želi dati više vidljivosti akciji ove skupštine i ograničiti broj tema o kojim se u njoj raspravlja, a zatim razviti paralmentarnu demokraciju u zonama napetosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.