Sirija kupuje od Moskve 36 vojnih aviona

avion

Ruski šef diplomatije Sergey Lavrov izjavio je u srijedu da Rusija prodaje Siriji samo ono što nije zabranjeno prema međunarodnom pravu

Sirija će od Moskve kupiti 36 vojnih aviona Yak-130 za borbene vježbe dok je sirijski režim na udaru međunarodnih sankcija zbog gušenja pobune, objavio je u ponedjeljak ruski dnevni list Komersant.

“Moskva i Damask su potpisali novi ugovor o isporuci 36 borbenih aviona Yak-130 koja će biti obavljena čim Sirija uplati avans”, objavile su novine pozivajući se na izvor blizak ruskoj državnoj agenciji za izvoz oružja Rosoboronexport.

Vrijednost ugovora je oko 550 miliona dolara, precizirao je isti izvor.

Ruski šef diplomatije Sergey Lavrov izjavio je u srijedu da Rusija prodaje Siriji “samo ono što nije zabranjeno prema međunarodnom pravu”, nakon što su SAD nekoliko puta zahtijevale od zemalja koje prodaju oružje Siriji da obustave svoje aktivnosti.

SAD i Evropska unija su nametnuli sankcije režimu predsjednika Bashar al-Assada kako bi kaznili represiju koju Damask vrši nad pobunom svog naroda od marta prošle godine.

Rusija, tradicionalna saveznica Damaska, žestoko se protivi svakom miješanju u sirijsku krizu i protiv je embarga na isporuku oružja Siriji koju je uvelo Vijeće sigurnosti UN-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.