Jesam li prije Bošnjakinja ili muslimanka?

Esselamu alejkum!

Već duže vrijeme slušam kako mi kažu ti si prvo Bošnjak pa tek onda musliman. Zaista mi nije nikako jasno da je nacija postala prije vjere. Te bih vas zamolila ako možete da mi objasnite lijepo zbog svađe koju slušam zašto bih se ja trebala izjasnit prvo kao Bošnjakinja, a ne kao muslimanka.

Ja, ipak, vjerujem da je vjera pa onda nacija, ali eto čekat ću i na vaš odovor. Do vašeg odgovora mi je jako stalo.

Odgovor

Nema razloga da se dovode u kontradikciju vjerski i etnički identitet. Svako od njih ima svoje mjesto i svoju važnost. Kada se govori o vjerskoj pripadnosti, kažemo da smo muslimani, kada se govori o etničkoj pripadnosti, kažemo da smo Bošnjaci, a kada je riječ o državnoj pripadnosti, kažemo da smo Bosanci i Hercegovci. Svaki od navedenih identiteta i pripadnosti ima svoj značaj, ali je za muslimane najvažnija pripadnost islamu, budući da je kod Boga jedino to relevantno, dok drugi identiteti nemaju ahiretski značaj i dimenziju.

Dilema: da li sam muslimanka ili Bošnjakinja, vještačkog je karaktera, budući da ste i jedno i drugo (ukoliko ne pripadate nekoj drugoj etničkoj zajednici), ili samo jedno ili samo drugo. Od Vas i Vaših osjećanja zavisi prednost jednog ili drugog identiteta.

Odgovorio na pitanje:

FETVA-I-EMIN

Prof. dr. Enes Ljevaković
fetva-i-emin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.