Stalno upadam u isti grijeh, ima li za mene nade?

Pitanje:

Imam jedno pitanje i jednu molbu. Iako već duži period klanjam i trudim se da se približim Allahu, dž.š., ipak ne uspijevam. Kajem se, dovim, ali ipak jedan te isti grijeh ponavljam uzastopno. Pored skrušenijeg namaza i što više učenja Kur’ana molim vas preporučite mi još neke sure ili dove, ili načine koje mislite da će mi pomoći. I ako možete pošto je dova najveće oružje vjernika, uputite dovu za mene da mi Allah olakša i pomogne da izađem na pravi put…

Savjet:

Poštovana sestro, molimo Uzvišenog da te pomogne i učvrsti na stazi islama. Na početku, NIKADA ne gubi nadu u oprost i milost Svevišnjeg. Kad ti bude teško i osjetiš da nema izlaza za tebe, i da ne zaslužuješ oprost i pomoć, sjeti se riječi Milostivog: Reci: “O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv. I povratite se Gospodaru svome i pokorite Mu se prije nego što vam kazna dođe – poslije vam niko neće u pomoć priskočiti.“ Kur’an, Ez-Zumer, 53.

Znaj da mada Uzvišeni mrzi grijehe i prijeti kaznom za njih, On ne želi da robovi izgube nadu u Njegovu milost. Allah, azze we dželle, voli griješnika koji se pokaje i zatraži oprost, a šejtan prokleti želi da čovjekovo srce ispuni očajem i spriječi ga od daljnjeg činjenja tevbe i istigfara. Rečeno je Hasanu El-Basriju: „Zar se ne bi trebao neko od nas stidjeti svog Gospodara da počini grijeh pa se pokaje, pa opet počini grijeh pa se opet pokaje, pa se opet vrati griješenju?“ Hasan na to reče: „Šejtan želi da se vi tako osjetite i izgubite nadu u Allahovu milost i oprost. Zato nikada ne odustajte od traženja oprosta.“

_______________________________

Neki od praktičnih savjeta koje ti možemo pružiti su slijedeći:

–          Kao prvo, dova Allahu je najjače oružje vjernika. Obraćaj se Allahu svakodnevno dovom i budi ubijeđena 100 % da će ti dova biti uslišana.  Nemoj pomisliti: „Ma neće mi dragi Bog ukabuliti dovu, za mene nema promjene.“ Jer tako sama sebi činiš nepravdu. Umjesto toga, podsjećaj sebe da je Allah uz tebe i da će ti pomoći, bez ikakve sumnje.

–          Poštovana sestro, kao što tvoje tijelo treba namirnice da bi preživjelo, tako je i duši potrebna ishrana.  A njena hrana su vjera i dobra djela. Uljepšaj svoj život činjenjem ibadeta. To će tvoju dušu smiriti i pružiti ti cilj u životu. Pomaži drugim ljudima, i Allah će tebi pomoći i olakšati ti. Radi što god više možeš dobrih djela! Pripazi se da ne napustiš namaz.

–          Nemoj pomisliti: „Radim svašta, pa nema svrhe ni da klanjam.“ Mi svi činimo greške, to je ljudska priroda. Ali čineći što više dobrih djela, postoji mogućnost da zbog nekog od njih Allah, azze we dželle, popravi vaše stanje.

–          Kur’an je lijek za srca i duše. Slušaj ga i uči svakodnevno, i neka ti on postane najbolji prijatelj. Zamijeni gledanje i slušanje štetnih stvari, s onim što će tvoju dušu nahraniti i osvježiti.

–          Na tvoje teško psihičko stanje moguće je da utječe i loš stil života. Pripazi se lošeg društva koje te odvodi daleko od sjećanja na Allaha i čini te nemarnom. Nemoj samu sebe izlagati iskušenjima niti se približavati grijesima, jer ako tako postupiš teško ćeš se strpiti da do kraja ne potoneš u haram.

_______________________________

Da bi pokajanje bilo primljeno kod Allaha, jedan od uvjeta je da osoba čvrsto odluči da se neće vratiti grijehu. I da će učiniti sve da do grijeha ne dođe. Zato je preventiva grijeha najbolji lijek i tebi, cijenjena sestro, i svima nama.

A da li će Allahu dosaditi da oprašta grijehe jednoj te istoj osobi više puta najbolje nam pokazuje hadis koji prenosi Ebu Hurejre, r.a., u kojem Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, kaže: „Doista neki rob počini grijeh pa kaže: ‘Bože, oprosti mi moj grijeh jer samo Ti grijehe praštaš’; nakon toga on opet počini grijeh i kaže: ‘Bože, oprosti mi moj grijeh jer samo Ti grijehe praštaš’; nakon toga on opet počini grijeh i kaže: ‘Bože, oprosti mi moj grijeh jer samo Ti grijehe praštaš.’ Onda Allah Svemilosni rekne: ‘Moj rob zna da ima Gospodara, Koji kažnjava zbog grijeha i Koji grijehe prašta, pa neka čini štom želi.’“ (Buhari, Muslim)

Imam En-Nevevi u komentaru ovog hadisa kaže: „Ovi hadisi jasno ukazuju na to da čak i kad bi se grijeh ponovio i stotinama, pa i hiljadama puta, i čovjek se pokajao svaki put nakon njega, njegovo se pokajanje prima i njegov se grijeh briše. I ako se pokaje od svih grijeha, pokajanje će mu biti ispravno.“ Šerh Muslim

Naravno, Allahovoj milosti se mogu nadati samo oni koji čine dobra djela, a uzaludna je nada onoga koji čini grijehe namjerno i ne izvršava naređeno i još smatra: „Bog će mi oprostiti“. Takvog šejtan zavodi dok ne sretne svog Rabba srditog, da nas Allah sačuva od takvg završetka.

___________________________________

Vrata pokajanja su otvorena i Allah oprašta pokajniku i raduje se njegovom povratku; Allah mu oprašta i prima pokajanje bez obzira na vrstu grijeha. A onaj ko se pokaje od grijeha je poput onoga koji grijeha nije nikako ni imao.

I molimo Uzvišenog i dovit ćemo za tvoj povratak k Njemu i popravak tvog stanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.