Jokanović tvrdi: Jugoslaviji su ukrali taj Euro, bili smo jači od prvaka

Nogometna reprezentacija Jugoslavije je na današnji dan prije 28 godina izbačena s Evropskog prvenstva zbog ratnog stanja i sankcija koje je nametnuo UN, a nakon toga uslijedilo je jedno od najvećih čuda u sportskoj historiji.

Naime, umjesto Jugoslavije na prvenstvo je kao zamjena ušla Danska koja je na kraju osvojila takmičenje, a nekadašnji reprezentativac Slaviša Jokanović je za britanski Guardian progovorio o tim događajima.

“Jako ružne uspomene. Uzeli su nam Euro i nikad ga nećemo moći vratiti. Te smo godine imali bolju ekipu od Danske”, rekao je Jokanović.

Podsjetimo, Crvena zvezda je godinu ranije bila prvak Evrope, Jugoslavija je 1990. ispala na penale sa Svjetskog prvenstva od Argentine, a šest godina kasnije Hrvatska je bila treća na svijetu.

“Izbacili su nas i bilo je to veliko razočaranje. Većina nas je dugo čekala ovo takmičenje, a izgubili smo tu priliku. Neki od nas nisu ni gledali prvenstvo. Nije nam se dalo jer smo pobijedili u Kopenhagenu. Doduše, i oni su nas savladali u Beogradu”, dodao je.

Tadašnja moćna ekipa Jugoslavije nikad nije zaigrala na velikom takmičenju, ali Jokanović je rekao da je ostao u dobrim odnosima s većinom igrača.

“U Chelseaju mi je puno pomogao Mario Stanić. U Real Oviedu bili su tu Nikola Jerkan i Janko Janković, ali i trener Radomir Antić”, istakao je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana