Kako pravilno odabrati četkicu za zube?

Usna higijena je važna i to ne treba posebno napominjati, pogotovo kada je većina ljudi postala svjesna činjenice koliko se bakterija može stvoriti u ustima, ako se ne vodi računa o redovnoj higijeni.

Perite zube redovito i idite na kontrolu kod zubara kako manji problem ne bi postao još veći. Prilikom kupovine nove četkice dobro je obratiti pažnju na nekoliko činjenica.

– Kada kupujete novu četkicu za zube pripazite da veličina njene glave odgovara vašim ustima i zubima. Tražite četkicu koja ima vlakna zaobljenih vrhova.

– Možete odabrati četkice meke, srednje i tvrde oštrine. Meka je rezervisana za djecu, starije osobe, ali i osobe koje imaju protezu ili druga stomatološka pomagala.

Iako zubari naglašavaju da su najbolje meke četkice, najviše se prodaju srednje i tvrde. Četkica srednje oštrine odgovara osobama svih uzrasta. Tvrde četkice su pak dobre za velike i čvrste zube.

– Četkica za zube mora imati dovoljno dugačku dršku kako bi je što lakše držali u rukama i manju glavu jer će na taj način lakše doprijeti do određenih mjesta kao što su mali razmaci između zuba.

Četkice se rade od prirodnog materijala i plastike. Ove prve su polako počele padati u zaborav, kako zbog cijene tako i zbog dlaka koje se koriste od određenih životinja. One su sigurnije, jer ne sadrže hemikalije, ali se moraju puno češće mijenjati.

Isto tako postoje ručne i električne četkice za zube. Električne su praktičnije, jer veliki dio njih sada ima timer tako da ne morate razmišljati o vremenu potrebnom da bi oprali zube. Osim toga najbolje dopiru do određenih mjesta. Ručne su jeftinije i samim tim pristupačnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.