Smanjuju se šanse da slobodno putujemo širom Evropske Unije: Liberalizacija viza, nedostižna i u 2014. godini

Neispunjavanje određenih kriterijuma koje je postavila Evropska Unija, može udaljiti Kosovo u procesu liberalizacije viza i tokom 2014. godine, upozoravaju poslanici i stručnjaci za evropske integracije.

Takođe, zbog izbora u institucijama Evropske Unije, Kosovu je sugerisano da ubrza sa ispunjavanjem ciljeva ove godine, da bi smo se kvalificirali za proces liberalizacije viza prije no što institucije Evropske Unije uđu u izborni proces.

Na bazi dinamike  posla koji je urađen na Kosovu predsJednik parlamentarne komisije za evropske integracije Lutfi Haziri je izjavio za Radio Slobodna Evropa da ne očekuje pozitivan razvoj u vezi sa uključivanjem Kosova u šengensku zonu tokom 2014. godine.

“Ono što ja vidim sada, je to da postoji mala mogučnost da evropska komisija naredne godine mogla nagraditi Kosovo pozitivnim impulsima.  Moja največa očekivanja su da se završe pregovori i da se razjasni dijalog o liberalizaciji viza. Međutim, sa ovakvom vlašću teško da čemo postiči nešto”, izjavio je Haziri.

Da, Kosovo može ispuniti kriterijume u veoma kratkom vremenskom periodu i da učini poslednji korak ka liberalizaciji viznog režima, sa mnogo pesimizma je rekao Dren Noli iz Grupe Za Pravne i Političke Studije.

Jedini način da se Kosovo kvalifikuje za ovaj proces je ispunjavanje uslova do decembra, izjavio je Doli za Radio Slobodna Evropa.

“Proces liberalizacije viza, uzimajuči u obzir izbore u evropskom parlamentu se može odužiti i može uključiti vrijeme za drugu polovinu 2014. godine. Ovo je realan strah i institucije Kosova se trebaju uozbiljiti i završiti sve obaveze u pogledu liberalizacije viza do decembra ove godine”, izrazio je Doli.

Tokom posljednjeg sastanka upravnog komiteta za liberalizaciju viza premijer Thaçi je zatražio mnogo više angazovanja od strane ministara na ispunjavanju kriterijuma u agendi za liberalizaciju viza.

“Predstoječe nedjelje i mjeseci su ključni za proces liberalizacije viza, većinu kriterijuma smo ispunili i ne smijemo dozvoliti kašnjenje u ovom procesu, ne dozvolimo da zbog nemara i neangažovanja kasni slobodna kretnja naših građana bez viza u evropskoj uniji”, naglasio je Thaçi.

Sa druge strane, Dren Noli je podsjetio Vladu Kosova i premijera da  njihova retorika nije dovoljna za ispunjavanje kriterijuma. Prema njegovim riječima, ciljevi su jasni, Evropska Unija traži konkretne korake u oblasti vladavine i borbe protiv negativnih pojava.

“Kosovo treba da od početka pokaže ozbiljnost i da se pripremi za izazove u procesu liberalizacije viza. Trebamo pokazati veliku ozbiljnost nad preostalim kriterijumima, posebno onih koje su uključene u poglavlu javnog reda i mira i vezane za organizovanim kriminalom i iskorenjavanje korupcije što prije”, izjavio je Doli.

Osim kašnjenja u ispunjavanju kriterijuma i izborima u evropskim institucijama naredne godine, procjenjuje se da su se ove godine desili još neki događaji koji bi mogli ugroziti zeleno svijetlo Brisela po pitanju vizne liberalizacije.

Prva je porast ilegalne migracije i broj azilanata sa Kosova u zemljama Evropske Unije i drugo preporuke evropskog parlamenta da se za Balkanske zemlje uključene u procesu liberalizacije viza, mogu isključiti iz Šengenske zone ako u tom periodu ne ispunjavaju evropske kriterijume.

Svi ovi događaji se procenjuje da smanjuju vjerovatnost da građani Kosova direktno prođu iz faze izolacije u slobodno kretanje širom Evropske Unije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.