Napravite sami sebi jastuk koji istovremeno miriše i liječi!

Jastuci punjeni mješavinama aromatičnog bilja posve su prirodan osvježivač prostora te lijek za glavobolju i nesanicu, dok su vrećice idealne za ormare.

Osvježiti dom prirodnim mirisima najjednostavnije je uz nekoliko kapi eteričnog ulja u aroma-lampi. Ipak, malo vještiji mogu se poslužiti i starinskim tehnikama, npr., izradom biljnih jastučića.

Za to su potrebne dvije jastučnice – jedna se napuni odabranim suhim biljem i zašije kako ono ne bi ispadalo, a druga se navlači preko nje i prema potrebi se može oprati.

U biljne jastuke tradicionalno su se stavljale biljke poput hmelja, heljde i lavande koje opuštaju i uklanjaju nesanicu, no moguće ih je puniti i aromatičnim začinskim biljem (npr., majčinom dušicom) koje djeluje protiv glavobolja i bolovima u sinusima.

Lako je sašiti i jastučiće ili platnene vrećice punjene biljem koje ne služe za spavanje, nego kao ukras i osvježivač zraka u kući, automobilu ili ormaru. Pogodna je mješavina ružinih latica i lavande, a za mušku odjeću mješavine metvice, limuna i majčine dušice.

Tkanine možete prirodno namirisati i tijekom glačanja rublja. Jednostavno u vodu za glačanje dodajte nekoliko kapi odabranog eteričnog ulja.

Vezica lavande uz krevet  jamči slatke snove

Niste li vješti s ručnim radovima, dovoljno je da stručak lavande povežete ukrasnom vrpcom i držite je uza uzglavlje kreveta. Lavanda je najučinkovitija biljka za opuštanje i zdrav san. Smještena u ormaru s odjećom, otjerat će moljce.

Za izradu svijeća treba malo vještine

Želite li napraviti svijeće, vosak treba izlomiti na manje komade i zagrijati nad parom. U njega se, prema želji, dodaje boja ili miris te ulije u kalup u sredinu kojeg ste stavili fitilj. Potom se svijeća ohladi u hladnjaku i izvadi.

Osvježavajući sprej od metvice

Pomiješajte deset kapi eteričnog ulja metvice, četiri kapi limunova i pet kapi narančina ulja sa 125 ml vode. Dobro protresite i stavite u bočicu s raspršivačem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.