KAKO SE PROŠIRIO NOVI KORONAVIRUS?: Naučnici su sigurni samo u jednu činjenicu

COVID-19 je zapravo biooružje koje su proizveli Kinezi. Američka vojska je donijela virus u Wuhan. Procurio je, poput duh iz boce, slučajno iz nekog laboratorija. Nastao je na pijaci životinja u Wuhanu.

Naučnici se trude osuditi i pobiti sve ove teorije zavjere, piše CNN. Međutim, ni sami ne mogu sa sigurnošću reći da je pijaca, na kojoj se u kavezima drže domaće i divlje životinje i prodaju kao hrana ili kućni ljubimci, u Wuhanu doista bilo primarno žarište zaraze, iako je to najraširenija pretpostavka.

Njihova najčvršća pretpostavka je da je šišmiš zarazio neku od životinja na tržnici, najvjerojatnije ljuskavca (pangolina) koji je onda zarazio prvog čovjeka.

Ono što naučnici i stručnjaci za viruse sa sigurnošću mogu reći je da svako tko tvrdi da zna nešto o izvoru zaraze, zapravo samo pretpostavlja. Ne postoji apsolutno nikakav dokaz da je kineska ili američka vlada, ili bilo koja druga, namjerno podmetnula virus.

Gotovo su sigurni da je virus potekao od šišmiša, no detalji se još istražuju.

Da je to najvjerojatnije objašnjenje smatra dr. Simon Anthony, profesor na fakultetu javnog zdravstva na Univerzitetu Columbia i ključni član PREDICT-a, globalnog programa koji uz podršku vlade istražuje viruse u životinjskim domaćinima. Tokom deset godina otkrili su 180 korona virusa.

Slažu se da se radi o zoonozi, odnosno bolesti koju je na čovjeka prenijela životinja. Početkom februara kineski su naučnici objavili članak u naučnom časopisu Nature, u kojem kažu da je “2019-nCoV na razini genoma 96 posto identičan korona virusu sa šišmiša”.

Pitanje je je li virus koji izaziva COVID-19 prešao na ljude izravno sa šišmiša ili je između njih postojala neka životinja-posrednik. Mnogi vjeruju da je šišmiš zarazio neku domaću životinju koja je na pijacu dovedena živa te je tako proširila infekciju.

“Kad osoba sa zapada prvi put dođe u Kinu, šokantno je vidjeti tu pijacu i ogromnu raznolikost životinja koje žive nagurane u kavezima uz hrpu životinjskih crijeva koja su bačena na tlo. Dok hodate oko štandova, kližete se po izmetu i krvi. To su savršena mjesta za širenje virusa. I ne samo to, ljudi tamo rade, djeca se tamo igraju. Porodice gotovo da žive tamo”, rekao je naučnik Peter Daszak za CNN.

Međutim, i to je još pod upitnikom jer jedna od studija objavljena u časopisu “The Lancet” pokazuje da trećina prvih 41 potvrđenih pacijenata nije bila izravno izložena pijaci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.