Kazandžije – Umjetnici čija vještina lagano izumire

Bakar je metal po kome je cijela jedna historijska era dobila ime. Odigrao je značajnu ulogu i u brojnim zajednicama kroz historiju Turske.
 
Grobne humke koje datiraju između 5500 i 3000 godina prije nove ere, pronađene u turskim provincijama Gaziantep, Adiyaman i Kilis, pokazuju da je kazandžijski zanat bio uobičajena praksa u Anadoliji tokom Bakarnog doba.
 
Gaziantep je bio centar kazandžijskog zanata za vladavine Osmanskog carstva, takođe.
 
“Kazandžijstvo zauzima specijalno mjesto u turskoj kulturi. Međutim, iz razloga što ne zarađujemo mnogo novaca od ovih proizvoda, zanatlije teško pronalaze nove šegrte,” kazao je predsjednik Komore kazandžija i filigrana iz Gaziantepa, Dželal Adžik.
 
Naglašavajući važnost podučavanja mladih ljudi kazandžijskom zanatu, Adžik je izjavio da bi omladila morala usvajati ove profesionalne vještine. “Dogovorili smo saradnju sa Ministarstvom nacionalnog obrazovanja koja će omogućiti da probudimo strast za ovim poslom kod mladih talenata u Turskoj,” kazao je Adžik.
 
Umjetnost kazandžijskog zanata neće nikada nestati iz turske kulture, zato što vješti majstori ne samo da proizvode tradicionalne lonce, tave, tablje i džezve, već razvijaju dizajn i proizvode koji će udovoljiti zahtjevima modernih potrošača.
 
Gaziantep je predvodnik turskih tradicionalnih zanata, jer se u njemu ručnim radom u bakar “kucaju” nove mustre i proizvode nove figure, zbog čega je stekao visoku reputaciju širom svijeta.
 
U ranijem dobu, proizvodi od bakra su bili prisutni u nekoliko različitih sfera svakodnevnog života, naročito u kuhinji.
 
“Bazar sa bakrenim posuđem nekada je bio veoma posjećeno mjestu, a cijeli prostoj je odjekivao zvonkim otkucajima kazandžijskih čekića. Danas je bakarno posuđe izloženo uglavnom kao dekoracija u životnom prostoru,” kaže Selman Džagirli, koji se bavi proizvodnjom ukrasnih predmeta, a sa bakrom radi preko 65 godina.
 
Iako je lično u mogućnosti da zarađuje dovoljno novca za život od kazandžijskog zanata, Džagirli kaže da ti prihodi nažalost nisu dovoljni za novije generacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.