Putinova nova limuzina može izdržati nuklearni udar! (FOTO)

Marussia ili Marusja, kako se izgovara, zapravo je najnarodskije rusko žensko ime kao kod nas Alma ili Jasmina.

Ta limuzina, koja na prvi pogled podsjeća na Citroënovu “žabu”, biti će teška gotovo tonu, ali će za 4,2 sekunde dostizati brzinu od 100 kilometara na sat. Iako se na otkriva od kojeg će je materijala izrađivati, radit će se po tehnici kao i bolidi Formule 1 – što lakši, brži i sigurniji. Ovjes će također biti kao u Formuli.

Automobil će, naravno, imati automatizovani kokpit koji će se izrađivati u najpoznatijoj ruskoj fabrici satova Denisov. Limuzina će biti blindirana i moći će izdržati i lakši nuklearni udar. Stakla će biti zatamnjena i neprobojna.

Marussia će se proizvoditi u ograničenoj količini i služiti isključivo kao automobil za političare pa ga, za sada, niko neće moći kupiti na tržištu. Projekat tog ruskog turboauta napravili su stručnjaci Centralnog naučno-istraživačkog instituta automobilistike i autodinamike (NAMI).

Automobil će se proizvoditi u moskovskoj fabrici ZIL, gdje se i sada rade državni automobili za Kremlj, i to u saradnji sa kompanijom Marussia Motors Nikolaja Fomenka, poznatog ruskog autoinženjera, kaskadera i vozača relija koja proizvodi vozila po narudžbi. Kako pišu ruski mediji, proizvodnja superlimuzine trebala bi početi 2015. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.