Kesice za čaj svi bacamo u smeće, a mogu da budu korisne

Svi znaju da se čaj koristi u borbi protiv raka, smanjuje rizik od raznih bolesti i obnavlja tijelo.

Ipak, ako koristite čaj u kesicama, ne morate ih baciti u kantu za smeće, jer mogu poslužiti za nešto više od spremanja prijatnog napitka.

Vjerovali ili ne, iskorištene kesice mogu biti ponovo upotrebljene i korisne kod očnih infekcija, zubobolje, opekotina, ali i raznih poslova u dvorištu.

Tjera štetočine u dvorištu

Glodari i mačke ne vole miris čaja, isto tako spriječit će dolazak buba i puževa. Dovoljno je kesice čaja rasporedite po dvorištu. U kombinaciji sa kafom, možete se totalno riješiti neželjenih gostiju u vašem travnjaku.

Hrana za cvijeće

Iskorištene vrećice čaja mogu biti odlično organsko đubrivo za kućno bilje, jer čaj sadrži mnoge hranljive sastojke, naročito za biljke. Možete i izvaditi listiće čaja iz kesice i pomiješati ih sa zemljom, jer će tako zemlja upiti vodu i preostalu vlagu iz čaja.

Osvježava dom

Kesice čaja mogu da upiju vlagu, ali isto tako i neutralizuju neprijatan miris cipela, ormara ili špajza. Stavite par neiskorištenih kesica čaja u platnenu vrećicu i ostavite ih u ormar. Ako treba da osvježite miris obuće, u svaku cipelu ubacite po jednu kesicu čaja.

Ublažava opekotine od sunca i uklonja akne

Ako imate akne ili opekotine od sunca, operite zahvaćena područja hladnom vodom u kojoj je odstajala iskorištena vrećica čaja. Ponovite par puta i osjetit ćete prijatno hlađenje, olakšanje i smirivanje kože koja će ponovno postati zdrava.

Dodatak jelu

Ukus bilo kog jela može se popraviti ili pojačati dodavanjem kesice čaja u toku mariniranja ili pripreme obroka. U zavisnosti od vrste čaja postižu se različiti rezultati. Važno je da imate mašte i eksperimentišete.

Obloga za umorne i crvene oči

Potopite ih u hladnu vodu i stavite na kapke. Čaj će osvježiti lice, a uklonit će nadutost i crvenilo očiju. Slično se može koristiti i kod konjuktivitisa, za ublažavanje crvenila.

Ublažava bol

Ako u ustima imate bolnu ranicu, umočite iskorištenu vrećicu čaja u vodu i zagrizite je. Ljekovita svojstva ublažiće bol i ubrzati zarastanje rane. Ova “metoda” pomaže i pri zaustavljanju krvarenja nakon izvađenog zuba.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook