Kosovo ima pravo da predstavlja samo sebe

U slučaju da to ipak pokuša, mislim da ćemo, za početak, odbaciti legalnost tih izbora, ukoliko budu i održani. Nećemo prihvatiti ishod takvih izbora, da imaju bilo kakvu demokratsku ili pravnu valjanost. Ali mislim da nećemo doći u takvu situaciju. Vlasti u Beogradu shvataju da je Međunarodna zajednica veoma ozbiljna kada kaže da ako se dozvoli da se sa izborima krene dalje, da će to ići na štetu interesa Srbije. Moramo da damo vremena i prostora vlastima u Beogradu da sami pronađu rješenja za ovaj problem. Ali, Beograd veoma jasno razume značaj ove odluke, kazao je Del.

Del je dodao da “Sjedinjene države podržavaju ideju da čitav prostor Zapadnog Balkana jednog dana postane deo Evropske unije i NATO-a, ako same zemlje to odluče”. Komentarišući važnost kosovskog pitanja na evropskom putu Srbije, Del je rekao da je zamisao da se “obije zemlje povežu tako da treba da se kreću simultano ka uspjehu”.

Stoga je rezultat ovaj dogovor o regionalnom predstavljanju za koji smatram da je dobar i za Srbiju i za Kosovo, kojim je   Priština “dobila mnogo”. – Kosovo je, kako volim da kažem, bilo prinuđeno da se oslanja na ruske birokrate u UN-u, a sada ima pravo da predstavlja samo sebe, kao nezavisna država. Suverenitet nema veze sa simbolima, sa zastavama – zaključio je Kristofer Del, ocjenjujući da je priča o zvezdici sa fusnotom je “izgleda oraspoložila ljude u Vladi Srbije, jer su oni i dalje nastavili da govore kako je to ostavilo pitanje statusa Kosova i dalje otvorenim”.

Za Kosovo, uključenje Rezolucije 1244 u fusnotu predstavlja priznanje Republike Srbije da mora da prihvati sve uslove koji proizilaze iz Rezolucije 1244. Beograd ne može da bira samo one djelove rezolucije koji im odgovaraju, već moraju da tumače čitavu rezoluciju koja je na snazi, a koja takođe veoma jasno kaže, a to potvrđuje i Međunarodni sud pravde odlukom od prije samo godinu i po dana, da je neophodno povlačenje srpske državne administracije sa teritorije Kosova, precizirao  je Del.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.