Kosovska obavještajna agencija odbila zahtjev za informacije o prisluškivanju

Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova, saopštila je danas da je Kosovska obaveštajna agencija (KOA) dvaput uskratila pristup javnim informacijama o presretnutim razgovorima, prisluškivanju.

Po saopštenju, 16. jula 2019. godine, Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova, obratila se KOA sa zahtevom za pristup javnim informacijama, tražeći informacije o broju slučajeva koje je KOA “presrela” tokom 2018. godine.

Odbijanje davanja informacija, prema Inicijativi, predstavlja kršenje Ustava Kosova i zakona.

Taj zahtev, zasnovan na Zakonu Kosova o pristupu javnim dokumentima i Odluke Evropskog suda za ljudska prava, KOA je odbila, jer te informacije smatra “klasifikovanim – poverljivim”, navodi se u saopštenju Inicijative.

Inicijativa je uputila i drugi zahtev koji je takođe odbijen, zbog čega je od ombudsmana Kosova zatražila da ispuni svoje obaveze kao mehanizam zaštite, nadzora i unapređenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Institucija Ombudsmana je 27. septembra 2019. godine uputila pismo direktoru KOA, tražeći informacije o radnjama koje je preduzela u vezi sa zahtevom.

U odgovoru KOA od 11. oktobra 2019. godine Ombudsman je obavešten o radnjama koje je ova institucija preduzela, kao odgovor na zahtev Inicijative mladih za ljudska prava Kosova.

Institucija Ombudsmana Kosova je između ostalog zaključila, da je pristup javnim dokumentima pravo zagarantovano Ustavom Kosova, saopštila je Inicijativa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.