Kosovske vlasti još uvijek bez odluke o otvaranju granica

Vršilac dužnosti kosovskog ministra zdravlja Arben Vitia izjavio je danas da još uvek ne postoji odluka o otvaranju granica na Kosovu.

Vitia je, na konferenciji za novinare, nagovestio da granice mogu biti otvorene uskoro, kao i kafići i drugi ugostiteljski objekti, prenosi Koha.

Istakao je da se odluka o otvaranju granica na Kosovu, očekuje na kraju ove faze ublažavanja mera ili na početku sledeće faze.

“Razgovarali smo, ali još uvek nismo doneli odluku, još uvek analiziramo epidemiološku situaciju. Otvaranje granica ne zavisi samo od nas već i od drugih zemalja, bilo u regionu ili šire. Naravno, nekoliko dana pre toga, kada donesemo ovu odluku, građani će biti obavešteni”, poručio je Vitia.

Prema njegovim rečima, pozitivni trend opadanja obolelih od infekcije kovid-19 se nastavlja. Kako je naveo, 93 uzorka koja su testirana danas nisu bili pozitivni na kovid-19 a rezultati ostalih testova će biti poznati do večeras.

Govoreći o otvaranju kafića istakao je da to zavisi od epidemiološke situacije na terenu.

“Što se tiče otvaranja kafića, to zavisi od epidemiološke situacije na terenu. Pre nedelju dana smo rekli da će nova epidemiološka analiza biti predstavljena 25. maja. Na osnovu ove analize započeli smo sa novim merama. Treća faza počinje 1. juna. Neće biti odlaganja u otvaranju drugih objekata, uključujući kafeterije i ugostiteljske objekte generalno”, poručio je Vitia.

Kako je naveo, ukoliko se trend opadanja zaraženih, koji je zabeležen u poslednja dva dana nastavi, razgovaraće se o tome da neke aktivnosti započnu pre 1. juna. Odluke o otvaranju škola takođe se čekaju sa velikim interesovanjem.

“U junu se neće vratiti svi u školske klupe, već govorimo o devetom i dvanaestom razredu, ali i o vrtićima. Verujemo i nadamo se da će epidemiološka situacija biti tako dobra, da donesemo takvu odluku”, neveo je Vitia.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana