Kraj Međunarodne civilne kancelarije

Za zatvaranje ICO, ISG je razvio strategiju na dva koloseka.

Sastanku u Beču su prisustvovali kosovski premijer Hašim Tači, ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, kao i visoki predstavnici 25 zemalja članica Upravljačke grupe za Kosovo, među kojima je bio i zamjenik američkog državnog sekretara Filip Riker, kao i specijalni predstavnik EU na Kosovu Ferdinando Đentilini.

Međunarodnu upravljačku grupu za Kosovo čine predstavnici 25 država koje su priznale Kosovo i njen je zadatak nadgledanje ostvarivanja plana Martija Ahtisarija.

Iako će se zvanično raspuštanje grupe obrazlaže “vidnim poboljšanjem na terenu u ispunjavanju Ahtisarijevog paketa” ima diplomata koji priznaju da su i finansijski troškovi kancelarije međunarodnog civilnog predstavnika razlog zbog kojih neke zemlje ne žele da ova kancelarija dalje postoji na Kosovu,
tvrdi prištinski dnevnik “Koha ditore”.

Uprkos želji da se napreduje sa planovima za zatvaranje kancelarije, što bi na neki način obeležilo i formalno okončavanje nadziranja nezavisnosti, neke zemlje su svjesne da ima mnogo “izazova” koje prije toga treba riješiti.

Iako mnoge države žele da se ove godine zatvori kancelarija međunarodnog civilnog predstavnika i da se Ahtisarijev paket proglasi “sprovedenim” ima i onih koji strahuju da bi to, bez prethodnog riješavanja statusa sjevera, moglo da izazove probleme, piše “Koha ditore”.

Fejt: Sve u skladu s Ahtisarijevim planom

v231659p1

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu (ICR) Piter Fejt istakao je poslije sastanka ISG u Beču, da je zatvaranje njegove kancelarije uslovljeno punim ispunjavanjem Ahtisarijevog plana.

On je, na konferenciji za štampu, rekao da je, kad je riječ o položaju Srba na Kosovu, kosovska vlada postigla veliki napredak južno od Ibra, i da je Srbima tamo omogućeno da žive bezbjedno, koriste svoj jezik, imaju svoje gradonačelnike i šefove policija, kao i mogućnost za ekonomski razvoj.

Na pitanje novinara Tanjuga šta predviđa plan za okončanje mandata ICR, Fejt je istakao da je potrebno da to isto postane realnost na sjeveru Kosova i da taj dio bude povezan sa Prištinom.

Fejt je naveo da sjever Kosova ostaje dio Kosova, i da ISG smatra da podjela nije opcija, već očekuje da implementacija Ahtisarijevog plana bude sprovedena na čitavoj teritoriji Kosova.

On je podsjetio da je napravljen i veliki napredak po pitanju bezbjednosti kulturnog i vjerskog nasleđa Srba na Kosovu, dodajući da se o sigurnosti srpskih svetinja sada brine kosovska policija umesto Kfora.

„Nadam se da će to biti uočeno u Beogradu. Multietnička realnost, pomirenje, biće glavni izvor stabilnosti na zapadnom Balkanu”, podvukao je Fejt.

Sjever Kosova je, kako je dodao, budući izazov jer su međunarodna zajednica i kosovska vlada imale malo pristupa sjeveru da bi došle do građana, što je, kako je naglasio, posljedica klime zastrašivanja i nasilja koji dominiraju tamošnjom situacijom.

„Cio proces okončanja nadgledane nezavisnosti i budućnost Kosova kao moderne, multietničke demokratije ne bi smeli da budu talac lidera na sjeveru Kosova koji imaju drugu agendu”, naglasio je Fejt.

On je kazao da je ISG danas izrazila punu podršku opredeljenju kosovske vlade da preuzme odgovarajuće korake ka okončanju nadgledane nezavisnosti.

Prvi kolosek se, prema njegovim rečima, tiče okončanja implementacije Ahtisarijevog plana.

“Vlada namjerava da kroz skupštinu prođe niz zakona, koji bi zaključili primenu Ahtisarijevog paketa. Vlada je takođe opredljena da ostvari napredak i kad je reč oSrbima na sjeveru“, poručio je Fejt.

Kada ti procesi budu završeni ISG će zaključiti da je Ahtisarijev plan primenjen i onda ćemo preći na drugi kolosek, najavio je on, dodajući da taj kolosek predviđa amandmane koje Kosovska vlada treba da predloži u cilju prenošenja vlasti sa ICR-a i osigura da ključni principi Ahtisarijevog plana budu ukorenjeni u Ustavu i zakonima Kosova.

Kada ICR bude napustio Kosovo to ne znači da niko više neće pratiti šta se tamo dešava, dodao je on, ukazujući da će EU i “prijatelji Kosova” nastaviti da motre na poštovanje Ahtisarijevih principa i vrijednosti.

Mnogi od tih principa, ukazao je on, ključni su zahtjevi u procesu stabilizacije i pridruživanja.

Fejt je dalje ocjenio da okončanje nadgledane nezavisnosti, koje treba da se desi do kraja godine, nakon primene Ahtiarijevog plana, približava Kosovo članstvu EU.

Kosovski premijer Hašim Tači je ocijenio da je odlukom ISG konsolidovana i ojačana kosovska država, te da je ujedno i otvorila evropsku perspektivu.

„Prvi put u istoriji Kosova imamo jasnu evropsku agendu“, naglasio je on dodajući da je vlada opredeljena da nastavi reforme u svim oblastima u cilju postizanja najviših evropskih standarda.

Tači je ocijenio da će Kosovo sada biti bliže evropskoj perspektivi i da očekuje da dobije nove procese u evropskim integracijama.

Okončanje nadzirane nezavisnosti, smatra Tači, znači da je Kosovo bilo uspješno u protekle četiri godine, i da sada ulazi u novu fazu evropske perspektive.
Srbija da ne održava izbore na Kosovu

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo ocjenila je danas da je Ahtisarijev plan najbolje rešenje za sjever Kosova i pozvala Srbiju da se te teritorije povuče svoje strukture i tu ne održava lokalne izbore.

U saopštenju nakon sastanka grupe država koje podržavaju nezavisnost Kosova u Beču, navodi se da su principi iz Ahtisarijevog plana u “skladu sa evropskom praksom i obezbjeđuju transparentnu i prikladnu ulogu Republike Srbije, kao i uredno funkcionisanje Republike Kosovo”.

“Grupa traži od Srbije da poštuje svoje međunarodne obaveze i da se uzdrži od uplitanja u Kosovo, podrazumevajući tu i povlačenje svoje policije, snaga bezbjednosti i ostalih elemenata prisustva države, i da podrži napore međunarodnih aktera i kosovskih institucija na promovisanju vladavine zakona”, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Grupa traži od Vlade Kosova da se aktivno potrudi da dosegne do srpskih građana, naročito do onih u sjevernim opštinama.

“Na sjeveru to podrazumeva punu suštinsku decentralizaciju koju pruža SPRS (Ahtisarijev plan). Vlada treba da pokaže da razumje i poštuje njihova prava, njihove brige (naročito u vezi sa bezbjednošću), njihov jezik i identitet”, navodi se u saopštenju.

Grupa je, takođe, pohvalila Kosovo za posvjećenost u angažovanju na dijalogu u kojem posreduje EU, i podstakla i Srbiju i Kosovo da nastave, “kao nezavisni i suvjereni susjedi”, da tragaju za aranžmanom i saglasjem po pitanju tema od praktičnog značaja za njihove građane.

Grupa “ističe hapšenje lica osumnjičenih za kriminalne aktivnosti koje su izveli srpski policijski organi, što pozitivno utiče na situaciju na sjeveru Kosova po pitanju vladavine zakona”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.