Reisu Ceriću nagrada za mir italijanske Fondacije “Ducci”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  Mustafa Cerić postao je laureat još jednog međunarodnog priznanja. Italijanska „Fondacija Duči“  je obavijestila reisu-l-ulemu Mustafu Cerića da je donijela odluku kojom će nagradu za mir za 2012. godinu dodijeliti reisu-l-ulemi.

U pismu se kaže: „Uzimajući u obzir Vaše relevantno i razumno zalaganje na promoviranju dijaloga među religijama i kulturama, Naučni komitet Fondacije Ducci je donio odluku da Vam dodijeli Nagradu za mir Fondacije Ducci za 2012. godine.“

Dalje se navodi da će ceremonija dodjele ovog priznanja  biti u Campidogliou u Rimu, 20. marta, a tom prilikom priznanje će dobiti i Marco Impaglizzo, predsjednik kršćanske zajednice Sant’Egidio” i prof. André Azoulay, predsjednik Fondacije Anna Lindth.

Fondacija Ducci bavi se promoviranjem međukulturnog dijaloga. Nagrada za mir Fondacije Ducci ustanovljena je 2006. godine i sastoji se od bronzane skulpture koja predstavlja toranj Fondacije, a dodjeljuje se ličnostima koje svojim aktivnostima daju relevantan doprinos na smirivanju tenzija i razumijevanju među ljudima i kulturama.

Ranije nagrade za mir ove fondacije su dodjeljivane istaknutim ličnostima kao što su glavni rimski rabin prof. Riccardo Di Segni, generalni sekretar Italijanskog islamskog kulturnog centra prof. Abdellah Redouane, pisci Tahar Ben Jelloun i David Grossman, predsjednik Vatikanskog vijeća za kulturu kardinal Gianfranco Ravasi, libanski intelektualac Mohammed Al-Sammak, bivši izraelski ministar vanjskih poslova prof. Shlomo Ben Ami, bivši predsjednik Vatikanskog vijeća za pravdu i mir kardinal Roger Etchegaray, osnivač Tuniškog univerziteta prof. Mohamed Talbi.

Reisu-l-ulema  je laureat najviših međunarodnih nagrada i priznanja za mir i doprinos međuvjerskom dijalogu, od kojih je, svakako, najznačajnija iz 2003. UNESCO-ova nagrada za mir Felix Houphouet Boigny za poseban doprinos međureligijskom dijalogu, toleranciji i miru u svijetu.

Godine 2004. postao je dobitnik Sir Sternbergove nagrade koju dodjeljuje Međureligijsko vijeće kršćana i Jevreja za doprinos međuvjerskom razumijevanju. Također reisu-l-ulemi je dodijeljena nagrada Theodor Heuss za 2007. godinu za predanost u posredništvu u krizi između Istoka i Zapada i u odnosima između religija koji su se naglo pogoršali nakon terorističkih napada u New Yorku, Washingtonu, Madridu i Londonu, te kao pouzdani branitelj slobode i demokracije koje su bile dovedene u pitanje tim razvojem u Evropi i širom svijeta. Isto tako, treba istaknuti i nagradu „Eugen Biser“ za 2008. dodijeljenu u Minhenu za projekt Zajednička riječ, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.