Most pored mosta – je li to moguće?

Mostovi su ruke koje spajaju obale i ljude i predstavljaju simbol života, ljubavi ili prijateljstva.Poznato je da se  jedna od najpoznatijih i najpopularnijih emisija javnog servisa RTK koju na bosanskom jeziku godinama uređuje i vodi poznata novinarka Nadira-Avdić Vlasi zove ,,Mostovi”.

Svim mostovima na svijetu je zajedničko to što spajaju dvije suprotne obale i ljude koje na njima žive.Izgraditi most znači pružiti ruku prijateljstva i spojiti ono što priroda sama nije mogla da spoji.

No interesantna stvar se desila krajem prošle godine kada je  u ranim jesenjim mjesecima izgrađen most pored mosta i to u starom dijelu grada Prizrena na veliko iznenađenje ne samo građana već i gostiju ovog starog grada iz inostranstva.Ako je vjerovati gradskim pričama tipa,,rekla-kazala”novi most je izgrađen da bi uljepšao stari dio grada no on je,po nama,samo naružio tu sliku jer se po urbanističkom planu zna šta se i gdje treba graditi no gradski ,,moćnici”nisu to ispoštovali.

Tim novim mostom prolaze automobili te tako zagađuju okolinu gdje godinama nije prošlo auto, no vrijeme će pokazati ko je u pravu i da li ima gradskih moćnika kojima se može sve jer u blizini tog novog mosta se nalazi hotel koji,vjerovatno,njegovom izgradnjom privlači mnogo veći broj gostiju nego do sada.

Normalno je reći da je čovjek od svih svjetskih građevina koje je izgradio najviše pažnje posvetio mostovima jer su oni nešto najvrednije.Mostovi nisu živa bića i ne govore,ali svaki most ima svoju dušu.Njihova duša živi onoliko koliko se preko mosta može prelaziti.Ali izgraditi most pored mosta to je već za rubriku ,,vjerovali ili ne”. Uostalom fotografije sve govore…

most12pz


most123pz


most1234pz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.