Krasniqi: Kurti u rukama Ise Mustafe

Univerzitetski profesor i politikolog Miljazim Krasnići je govoreći o naporima koje ulažu Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova da postignu dogovor o formiranju vlade, rekao da je Aljbin Kurti u rukama Ise Mustafe i DSK, prenosi RTK.

Krasnići je u intervjuu listu Epoka e Re rekao da trenutni politički potezi Aljbina Kurtija i njegove stranke nisu u potpunosti racionalni.

“Onog trenutka kad je Aljbin Kurti proglašen za mandatara, prostor za igre i pritiske je ograničen. Sada je i sam pod pritiskom. Ako DSK ne odgovori pozitivno, on jednostavno ne može postati premijer. To je upravo ono što je Ljutfi Haziri izjavio, da Kurtijeva kandidatura prolazi kroz kancelarije DSK”, rekao je Krasnići.

Dodao je da Kurti i PS nemaju drugu opciju osim da daju DSK ono što želi ili gube šansu da Kurti postane premijer.

Prema njegovim rečima zadatak predsednika Hašima Tačija da pronađe način da ne dođe do novih izbora, koji bi Kosovo koštalo puno novca i vremena. I bez Kurtija i bez PS, DSK mora ukloniti naivne crvene linije koje je uspostavio bez političke logike.

Krasnići ne isključuje mogućnost mešanja međunarodne zajednice, posebno SAD, radi formiranja novih institucija.

“Bilo bi najbolje postići sporazume bez intervencije međunarodnog faktora. To bi značilo određenu zrelost naše političke elite. Ali ako nisu dostigli tu zrelost, bolje je da nam stranci pomognu, nego da završimo u kolapsu i anarhiji. Ali koji stranci? Lično, mislim da samo američka administracija, koja je naš sponzor, može pomoći, a to samo po sebi ima stratešku jasnoću u pogledu Kosova. Ne ‘Soroš’ i slični, koji imaju okultne projekte protiv Kosova i Albanaca”, rekao je Krasnići.

U nedostatku nove vlade, Krasnići predviđa socijalne nemire.

“Rizik od kolapsa je već očigledan. Ako se vlada ne formira do marta, onda je jasno da je ceo javni sektor blokiran, ali tada potrošnja opada, pa je privatni sektor ozbiljno oštećen. Pored toga mogu postojati socijalni nemiri, koji bez efikasne vlade teško mogu da se kontrolišu”, rekao je Krasnići.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.