Krasniqi: Kurti u rukama Ise Mustafe

Univerzitetski profesor i politikolog Miljazim Krasni─çi je govore─çi o naporima koje ula┼żu Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova da postignu dogovor o formiranju vlade, rekao da je Aljbin Kurti u rukama Ise Mustafe i DSK, prenosi RTK.

Krasni─çi je u intervjuu listu Epoka e Re rekao da trenutni politi─Źki potezi Aljbina Kurtija i njegove stranke nisu u potpunosti racionalni.

“Onog trenutka kad je Aljbin Kurti progla┼íen za mandatara, prostor za igre i pritiske je ograni─Źen. Sada je i sam pod pritiskom. Ako DSK ne odgovori pozitivno, on jednostavno ne mo┼że postati premijer. To je upravo ono ┼íto je Ljutfi Haziri izjavio, da Kurtijeva kandidatura prolazi kroz kancelarije DSK”, rekao je Krasni─çi.

Dodao je da Kurti i PS nemaju drugu opciju osim da daju DSK ono ┼íto ┼żeli ili gube ┼íansu da Kurti postane premijer.

Prema njegovim re─Źima zadatak predsednika Ha┼íima Ta─Źija da prona─Ĺe na─Źin da ne do─Ĺe do novih izbora, koji bi Kosovo ko┼ítalo puno novca i vremena. I bez Kurtija i bez PS, DSK mora ukloniti naivne crvene linije koje je uspostavio bez politi─Źke logike.

Krasni─çi ne isklju─Źuje moguc╠ünost me┼íanja me─Ĺunarodne zajednice, posebno SAD, radi formiranja novih institucija.

“Bilo bi najbolje postic╠üi sporazume bez intervencije me─Ĺunarodnog faktora. To bi zna─Źilo odre─Ĺenu zrelost na┼íe politi─Źke elite. Ali ako nisu dostigli tu zrelost, bolje je da nam stranci pomognu, nego da zavr┼íimo u kolapsu i anarhiji. Ali koji stranci? Li─Źno, mislim da samo ameri─Źka administracija, koja je na┼í sponzor, mo┼że pomoc╠üi, a to samo po sebi ima strate┼íku jasnoc╠üu u pogledu Kosova. Ne ‘Soro┼í’ i sli─Źni, koji imaju okultne projekte protiv Kosova i Albanaca”, rekao je Krasni─çi.

U nedostatku nove vlade, Krasni─çi predvi─Ĺa socijalne nemire.

“Rizik od kolapsa je vec╠ü o─Źigledan. Ako se vlada ne formira do marta, onda je jasno da je ceo javni sektor blokiran, ali tada potro┼ínja opada, pa je privatni sektor ozbiljno o┼ítec╠üen. Pored toga mogu postojati socijalni nemiri, koji bez efikasne vlade te┼íko mogu da se kontroli┼íu”, rekao je Krasni─çi.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐