KTV: „Porodica na državnom poslu“ u 2019. (VIDEO)

Sve je počelo kada je KTV objavila priču o Osmanu Ejupiju, koji je za nekoliko dana uspeo da zaposli svu svoju decu u jednom od kosovskih javnih preduzeća, gde je njihov otac Ejupi bio direktor Borda za telekomunikacije.

Osman Ejupi izabran je u Upravni odbor Telekoma 29. marta 2018. u odboru koji je smatran političkim.

Informacije koje su došle iz Telekoma upalile su svetlo i na zapošljavanje penzionera ili onih blizu penzije.

Takvo je zapošljavanje 60-godišnjeg zeta poslanika PDK Merđima Luštakua (Mergim Lushtaku), iako je bio blizu penzije. U stvari, pridružio se svojoj kćerki iz Telekoma Šehidi Žerimi Luštaku (Shehide Qerimi Lushtaku), koja je do kraja 2018. godine bila na funkciji direktora revizije, prenosi KTV.

Ali su i sin poslanika Muharema Nitaja, suprug Donike Kadaj-Bujupi, udovica Palj Ljekaja, takođe pronašli posao u Telekomu, sve tako i dok snaha premijera Ramuša Haradinaja, Vesmira Haradinaj, takođe nije dobila posao bez konkursa.

Dok je Vesmira Haradinaj, supruga Frašera (Frashër) Haradinaja, potom unapređena u direktora marketinga, Haradinaj je u drugu finansijsku instituciju preselio i sestru svoje supruge Vjosu Mukaj Ademi.

Istraživanje je otkrilo još jedan skandal nepotizma koji se desio tokom godine.

KTV je takođe izveštavala sa imenima i prezimenima o nepotizmu u najvišoj finansijskoj instituciji u zemlji – Centralnoj banci Kosova, gde je otkriveno da je ta institucija bila proporcionalno podeljena između svake stranke koja je vodila državu.

Predsednik Tači je obezbedio poslove za svoju rodbinu, poput mladoženje, unuka, žena njegovih rođaka. Kadri Veselji i ministar zdravlja Uran Ismailji, kosovski ambasador u Makedoniji, poslanik PDK Fatmir Đeljilji (Xhelili), lider LDK Arben Gaši i lider Socijaldemokratske inicijative Fatmir Ljimaj i mnogi drugi političari.

Uticaj prijavljivanja ovih slučajeva je bio ogroman. Skupština Kosova osnovala je komisiju koja je mesecima bila zadužena za istraživanje nepotizma i korupcije u Telekomu. Ali zbog raspuštanja Skupštine, njihov rad je prepolovljen.

Tužilaštvo je potvrdilo da je pokrenulo istragu i priprema optužnicu za slučaj Telekom, o nepotizmu i kršenju jednakosti prava građana u zapošljavanju.

Telekom je tokom 2019. godine bio zatrpan otkrićima brojnih skandala, sumnjivih ugovora koji su govorili o milionima evra prelivenih tokom godina na račune porodica političara.

Takođe se u 2019. godini Vala konačno odvojila od virtuelnog operatora Z-Mobile.

To je dovelo do već drugog puta odlaska na Arbitražu, nakon što je Z-Mobile ponovo tužio Valju za jednostrani raskid ugovora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.