Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda

Lider Samoopredeljenja i vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti rekao je da je Ustavni sud svojom odlukom pokušao da opravda predsednika Hašima Tačija.

Kurti je na svom Fejsbuk nalogu napisao da u demokratskom svetu ima vrlo malo, ili nema uopšte slučajeva u kojima oni, koji su pobedili na izborima i koji su formirali vladu, žele da idu na nove izbore, kao što je to sada slučaj, ali Ustavni sud i kosovski predsednik Hašim Tači to nisu dozvolili.

“Umesto da tumači Ustav, čini se da je sud imao takav pristup: pošto je predsednik u pravu, pokušajmo da ga opravdamo. Tačno je da predsednik nema apsolutno pravo da raspušta Skupštinu, ali je zato ograničen na predlog nepoverenja kao kriterijum za to. Sud je obaveštenje napisao na način kao da pobednik izbora uopšte ne postoji. U međuvremenu, sud razlikuje razrešenje i ostavku izvršne vlasti”, napisao je Kurti.

On je dodao da je sud napravio presedan kada kaže da pobednik ne samo da nije predložio kandidata, već i nije izrazio interesovanje za tako nešto.

“To nije slučaj, jer mi smo više puta izjavljivali da pobednik izbora ne okleva. Nažalost, Ustavni sud se udružio sa otmičarima države. Govorio je o sebi, više nego o pitanju kojem se bavi. On je zapečatio samog sebe, sam je devalvirao. Naša bitka se nastavlja zajedno sa svesnim građanima protiv ove pokvarene kaste”, rekao je Kurti.

On je istakao da je će potpunu procenu odluke doneti njegovi pravni savetnici, kada dobiju ceo tekst presude, dodajući da će nastaviti svoju borbu.

“Na kraju se zaista nismo nadali odluci Ustavnog suda, međutim, ta odluka je izvan mašte i ispod bilo kojeg nivoa (logičkog i zakonskog). Kao nepravedna, ona je neprihvatljiva. Građane ćemo u narednim danima informisati o ostalim političkim koracima”, poručio je Kurti.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana