Kurti: Žao mi je zbog građana koji će ostati bez reformske vlade, protiv sam vanrednog stanja

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u obraćanju na sednici Skupštine o izglasavanju nepoverenja njegovoj vladi ukazao da je danas tačno 50 dana rada njegovog kabineta, napominjući da je ponosan na sve uspehe koji su do sada postignuti, da žali zbog građana koji će ostati bez reformske vlade te da je svestan da u parlamentu nema podršku, uz poruku da se protivi uvođenju vanrednog stanja zbog koronavirusa.

Kurti je naveo odluke koje je donela njegova Vlada, a neke od njih su: smanjenje plata premijeru, ministrima i zamenicima, razrešenje borda Telekoma Kosova kao i razrešenje 14 ambasadora Kosova, kojima je istekao mandat.

Premijer Kosova je potom govorio i o merama koje je Vlada preduzela u cilju sprečavanja širenja koronairusa.

Zabranili smo ulaske na Kosovo

“Zabranili smo ulaske na Kosovo, zatvorili smo aerodrome, formirali smo posebne komisije, odredili smo studentski dom za karatnitin. Ukinuli smo taksu za uvoz sirovina, onako kako smo rekli i kako stoji u našem programu vlade. Juče smo zabranili kretanje od 10 do 16 i od 20 do 6 ujutru, a ulicom mogu da se kreću po dva lica najviše”, rekao je Kurti.

On je istakao da ne žali za ovom vladom, već za narodom koji će ostati bez reformatorske vlade koja se bori protiv kroupcije.

Nemam podršku

“Ja nemam podršku, jedan deo DSK nema podršku za ovu inicijativu , ali ova vlada je dobila podršku građana, a sada će ostati bez vlade. Ovo uopšte nije vezano za smenu minsitara ili za povlačenje vojske SAD. Radi se o postizanju dogovora sa Srbijim”, zaključio je Kurti.

On je naveo i da mu je predsednik Koosva u nekoliko navrata sugerisao da ukloni takse kako bi se postigao konačni dogoovr sa Srbijom i dodao da dijalog nikada nije prekinut te da su vođeni tajni razgovori u cilju postizanja sporazuma.

“Nije ideja da se maknu takse i da se nastavi dijalog nego da se postigne dogovor. Pošto sam ja u poziciji premijera takve stvari se neće dogodiit”, rekoa je Kurti.

On je ponovio da neće dozvoliti uvodjenje vanrednog stanja koje je predložio predsednik kosova Hašim Tači.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana