Masna hrana i stres nisu jedini uzročnici visokog holesterola, već i ova jutarnja navika

Glavni temelj rizika za razvoj bolesti srca i krvnih sudova jeste upravo povišen holesterol. Neki simptomi mogu da se jave u prilično ranoj fazi, odnosno nakon što se masnoća na zidu arterije tek počne nakupljati, a po rečima lekara, prvi znaci ovog stanja javljaju se uglavnom noću.

Zato je od ključnog značaja da se ishrana koriguje, a lekari upozoravaju da se izbegava pohovano meso, slanina, svinjska mast, kao i puter, prevreli sirevi, kačkavalji, kao i prekomerna upotreba jaja u ishrani.

Među uzročnicima je i jedna jutarnja navika kojom većina od nas započinje dan – ispijanje kafe.

Istraživanja su pokazala da omiljeni napitak preko nadbubrežne žlezde višestruko povećava nivo holesterola i šećera. Zato je važno ograničiti dnevni unos kafe.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 25.000 zaposlenih žena i muškaraca pokazalo je da ispitanici koji su pili umerene količine kafe – od tri do pet šoljica dnevno, imali su manje naslage štetnih materija na zidovima krvnih sudova od onih su pili više od pet šoljica ovog napitka dnevno. Takođe, kod onih koji su potpuno izbacili kofein holesterol se znatno smanjio.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.