Merhaba Beograde: Nevjerovatna ekspanzija i popularnost turskog jezika u Srbiji!

Posljednje takvo istraživanje uradio je web-sajt “Kursevi.com”, a čak 90 posto ispitanika je navelo da bi vrlo rado upisalo kurs nekog od stranih jezika.

Mnoga istraživanja u ovoj susjednoj državi pokazuju da je engleski još uvijek jezik koji se najviše uči (za njega se izjašnjava oko 60 posto ispitanika), a za njim slijede njemački te talijanski.

Međutim, znakovito je da je popularnost turskog jezika iznimno porasla, što potvrđuje i podatak da je ovaj jezik u Srbiji općenito prvi na ljestvici popularnih jezika, ispred francuskog i ruskog!

Nema nikakve dvojbe, ovakvoj ekspanziji turskog jezika i njegovoj popularnosti doprinjela je i opća najezda turskih serija u državama regije, a prema nekim informacijama, porodilje u Srbiji, ali i Hrvatskoj, svojoj novorođenoj djeci, uglavnom ženskoj, sve češće daju imena nekih od glavnih junakinja turskih serija!

Zbog poznatih povijesnih odnosa između Turske i Srbije biće zanimljivo vidjeti kako će na sve gledati zvanični Beograd, pogotovo ako u školskim klupama u ovoj državi uskoro bude mnogo Šeherzada, Onura, Nejdžli ili Al Riza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.