Srebrenica može dobiti načelnika koji negira genocid

“Mi tražimo da u Srebrenici kao i 2008. godine pravo glasa na predstojećim izborima imaju svi koji su tu živjeli 1991. godine. Republika Srpska sa tim nije saglasna i može se desiti da za načelnika bude izabrana osoba koja negira genocid, što će dovesti u pitanje dalje postojanje Memorijalnog centra, obilježavanja godišnjica stradanja i život povratnika u ovoj sredini, koja je područje najtežih stradanja”, mišljenja je Tihić.

Tihić je izrazio zadovoljstvo što su parlamentarci iz konzervativnih stranaka Velike Britanije i Turske danas posjetili Potočare, položili cvijeće, odali poštu nastradalima i susreli se sa njihovim porodicama.

Predsjednica Konzervativne stranke Velike Britanije Baronesa Warsi, koja je predvodila britansku i tursku delegaciju parlamentaraca, rekla je nakon polaganja vijenaca da je delegacija došla da oda poštu nastradalima i podsjeti svijet da se ne smije dozvoliti da se nešto slično ponovi bilo gdje.

Vođa delegacije turskih parlamentaraca Hakan Chaushoglu rekao je da Turska podržava integraciju BiH koja, kako je rekao, samo cjelovita može prosperirati. “Turska podržava ustavne promjene u BiH i pruža joj različite oblike pomoći”, rekao je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.