Ministarstvo prosvete formiralo radne grupe za pripremu plana školske godine 2020/2021

inistarstvo prosvete i nauke formiralo je dva meseca pre početka nove školske godine 2020/2021, radne grupe za pripremu plana koji će imati dve mogućnosti, povratak đaka u škole ili nastavak učenja na daljinu, prenosi Koha.

Kabinet ministra prosvete i nauke Rame Ljikaja potvrdio je da će odluka biti doneta na osnovu prakse drugih zemalja.

Kako se navodi, plan “A” obuhvata da ukoliko se obrazovne institucije ponovo otvore, u školama će se preduzeti sve zaštitne mere i biće dovoljno informacija za učenike kako da se zaštite od kovid-19.

U međuvremenu, plan “B”, ukoliko se škole ne otvore, biće priprema potrebne za nastavak nastave u tri komponente: onlajn, daljinska i kombinovana.

“Ministarstvo prosvete i nauke računa koliki će biti ukupni trošak za pripremu škola za ponovno otvaranje u septembru, koji bi trebalo da bude potreban tokom pregleda budžeta. Takođe je u kontaktu sa donatorima koji mogu pomoći u tom pogledu. Međutim, Ministarstvo prosvete i nauke biće u stalnoj koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i Nacionalnim institutom za javno zdravlje”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Ova institucija nije pojasnila kada će se tačno znati kako će početi nova školska godina. Na ovo nije odgovorilo ni Kosovsko Ministarstvo zdravlja.

Prema rečima stručnjaka za obrazovanje Haljima Hisenija, Ministarstvo obrazovanja mora hitno da napravi plan za novu školsku godinu i da pripremi i analizu rezultata učenja na daljinu.

Zbog pandemije kovid-19 na Kosovu, učenje na daljinu otpočelo je 23. marta. Prošle nedelje je proces učenja završen, dok je ocenjivanje učenika urađeno na daljinu na osnovu vodiča koji je u aprilu ove godine objavilo kosovsko Ministarstvo prosvete i nauke.

Kao rezultat povećanja broja slučajeva infekcije koronavirusa, postizanje testova zrelosti i mature je odloženo za avgust, podseća Koha.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana