MISTERIOZNO UBISTVO: Ubijen naučnik koji je bio na pragu važnog otkrića vezanog uz koronavirus

Doktor Bing Liu (37) bio je sam kod kuće u subotu navečer, kad je jedan muškarac – kasnije identificiran kao Hao Gu (46) – upao u njegov stan i počeo pucati. Liu je hicima pogođen u glavu, vrat i torzo i na mjestu je preminuo.

U vrijeme ubistva njegova supruga nije bila kod kuće. Par nije imao djece. Policija je kasnije rekla da se nakon zločina Gu vratio u svoj auto parkiran otprilike stotinu metara dalje i izvršio samoubistvo.

Prema navodima policije, Liu i Gu su se poznavali prije strašnog zločina, no nije poznato u kakvom su tačno odnosu bili te što bi mogao biti motiv ubistva.

Liu, inače porijeklom Kinez, doktorirao je kompjuterske nauke na Nacionalnom iniverzitetu u Singapuru, da bi kasnije otišao na Carnegie Mellon unicerziteta u Pittsburgh.

‘Doktor Bing je bio izniman naučnik koji je zaradio poštovanje mnogih kolega iz tog područja te dao značajan doprinos nauci’, navedeno je u službenoj objavi fakulteta.

Pridružio se UPMC-u prije nekoliko godina i bio suautor više od 30 knjiga i publikacija čime je zaradio reputaciju izvrsnog naučnika i mentora mlađim kolegama.

Čelnica odjela na kojem je radio nesretni Bing, doktorica Ivet Bahar, kazala je da je Bing neposredno prije smrti istraživao Covid-19 te bio na pragu zanimljivih otkrića.

Iza doktora Liua ostali su supruga i roditelji koji žive u Kini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.